Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Objavljeni transkript razgovora četvorice oficira Bundesvera pokazuje da nemačka vojska suštinski i konkretno razgovara o planovima za napade na rusku teritoriju, tvrde u Kremlju. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov kaže da je Rusija povodom toga preduzela korake i pozvala nemačkog ambasadora u Moskvi na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova. Peskov je istakao i da razgovor nemačkih oficira o planiranim udarima na Krim pokazuje direktnu umešanost Zapada u sukob u Ukrajini.

On je, kako prenose RIA Novosti, naglasio da mora da se vidi da li je Bundesver to radio samoinicijativno ili je to deo državne politike Nemačke. Podsetio je i da je nemački kancelar Olaf Šolc obećao da će sprovesti brzu i efikasnu istragu i izrazio nadu da će Moskva, bar preko medija, saznati do čega je ta istraga dovela.

Tridesetosmominutni snimak razgovora nemačkih oficira objavljen je kasno u petak na ruskim društvenim mrežama. Oni su razgovarali o mogućoj upotrebi raketa „taurus” nemačke proizvodnje u Ukrajini. Reč je o snimku telefonske konferencije vodećih oficira Bundesvera, odnosno vazduhoplovnih snaga Nemačke. Ruska strana tvrdi da je snimak nastao 19. februara, a nemački mediji dodaju da je očigledno u pitanju bio razgovor koji je služio kao priprema za brifovanje ministra odbrane Borisa Pistorijusa.

Četvorica oficira najpre neobavezno ćaskaju, a onda razmatraju kakve bi mogućnosti ukrajinskoj vojsci dali nemački projektili tipa „taurus”, koje vlada u Berlinu još odbija da isporuči Kijevu. Čuje se glas najverovatnije Inga Gerharca, inspektora Luftvafea – prvog čoveka nemačkog vojnog vazduhoplovstva – kako priča da bi „Taurus” mogao da pogodi i most preko Kerčkog moreuza koji povezuje rusko kopno s Krimom.

Gerharc razmatra i koliko bi komada projektila moglo da bude isporučeno, koliko bi trajala obuka Ukrajinaca, ali i kaže da za sada nema zelenog svetla vlade u Berlinu za takve isporuke. Gerharc takođe potvrđuje ono što je već nagovestio Šolc – da Britanci imaju „nekoliko ljudi na licu mesta” koji pomažu Ukrajincima u upravljanju projektilima „storm šedou”.

U odbranu oficira Bundesvera, Pistorijus kaže da pojedini delovi razgovora nisu bili namenjeni široj javnosti i navodi da bi tužilaštvo moglo da otvori slučaj zbog curenja informacija. Prema njegovim rečima, oficiri su razgovarali o „različitim scenarijima” događaja, a ne o planovima. Razgovor, tvrdi on, ne znači odobrenje za prebacivanje krstarećih raketa „taurus” u Ukrajinu.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ističe da nedostatak zabrinutosti među nemačkim političarima zbog razgovora oficira Bundesvera o napadu na Rusiju „mnogo govori”.

- Interesantna je reakcija nemačkih političara, od kojih su neki zabrinuti da je došlo do curenja na mrežama koje obezbeđuju zaštitu razgovora. Odnosno, sama činjenica pripreme nemačkog oružja, nemačkih stručnjaka koji će održavati to oružje, napad na Rusku Federaciju, uključujući Krimski most, skladišta sa municijom, kao i na koji način oni to razmatraju, ne čudi. To mnogo govori - rekao je Lavrov tokom govora na Svetskom festivalu mladih.

Procureli snimak je veoma neprijatan za Berlin, što je potvrdio i Šolc.

Nemačka je, inače, pod velikim pritiskom da Kijevu isporuči rakete „taurus” jer se ukrajinska vojska bori sa nestašicom oružja i municije.

Portparol nemačke vlade Volfgang Bihner negira da presretnuti razgovor svedoči o pripremi Nemačke za rat.

- Apsolutno je jasno da su ovakve tvrdnje apsurdna, odvratna ruska propaganda -  izjavio je on.

Bihner je takođe dodao da nemačka vlada planira da s partnerima razmotri situaciju povodom presretnutog razgovora nemačkih oficira, kao i da je uveren da će biti razjašnjenja sva otvorena pitanja.

Član CDU Roderih Kizeveter konstatovao je za ZDF da su sigurno prisluškivani i drugi razgovori i da će ih Rusija možda pustiti kasnije, kada joj to bude odgovaralo.

- Treba poći od toga da je Rusija u ovom trenutku pustila u javnost ovaj razgovor sa određenom namerom. To može biti samo da se spreči isporuka taurusa iz Nemačke - kazao je Kizeveter.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading