Tajni agent
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Saznanje koje je objavio "El Pais", o hapšenju dvojice agenata Nacionalnog obaveštajnog centra (CNI), izazvalo je šok u Španiji.

Oni su prenosili poverljive informacije Amerikancima, a kako navodi španski list, jedan uhapšeni je analitičar sa velikim iskustvom u obaveštajnim delatnostima. On je vodio tim koji je bio zadužen za informacije o Rusiji.

Prema pisanju lista, uprkos saradnji španske i američke obaveštajne službe, CIA je želela informacije, između ostalog, o tome kakve veze Madrid i dalje održava sa Moskvom.

Sekcija CNI koja se bavi Rusijom posebno je dobila na značaju nakon početka rata u Ukrajini. Broj Rusa u Španiji sada prelazi 80.000.

Kako piše El Pais, u kontekstu novog Hladnog rata dogodila su se i ubistva ruskog dezertera Maksima Kuzminova u Viljahojosi, kao i pogibija magnata Sergeja Protosenje i njegove porodice u Ljoret de Maru. U oba slučaja španska služba kao izvršioce vidi ruske bezbednosne organe.

Kako objašnjavaju stručnjaci, regrutovanje agenta obaveštajnog centra nije bilo usmereno samo na njegovu trenutnu oblast odgovornosti. Konkretno, alarm je upalio pokušaj pristupa dokumentaciji koja nije vezana za njegov rad.

Tokom istrage, koja se vodi pod oznakom tajnosti, biće utvrđeno da li je špijun dobijao novac u zamenu za informacije. U zavisnosti od toga, može biti optužen za odavanje tajni ili za izdaju.

Španske vlasti su proterale iz zemlje tri agenta CIA koji su se nalazili u američkoj diplomatskoj misiji u Madridu i bili uključeni u regrutovanje.

Alo/TASS/El Pais/Kurir

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading