RUSI PRESRELI TAJNI RAZGOVOR NEMAČKIH OFICIRA Planirali napad na ključno mesto? Hitno se oglasila Zaharova
Foto: Shutterstock

Ruski izvori su u petak popodne emitovali snimak razgovora za koji se navodi da je od 19. februara. Mnogo toga ukazuje na to da je snimak autentičan, prenosi nemački mediji - a u međuvremenu je to zvanično potvrdilo i Ministarstvo odbrane Nemačke.

"Savezna kancelarija za vojnu kontraobaveštajnu službu (BAMAD) pokrenula je sve neophodne mere", rekla je portparolka nemačkog ministarstva odbrane agenciji DPA u subotu pre podne.

Margarita Simonjan, šefica ruskog državnog kanala RT, objavila je u petak audio-snimak približno 30-minutnog razgovora, koji je najverovatije presretnut. Na snimku se čuje kako četiri oficira Bundesvera razgovaraju o tehničkim mogućnostima krstareće rakete "taurus".

Simonjanova nije rekla kako je došla do tog snimka.

Slučaj je veoma briznatan: ruski mediji su preneli ovaj snimak na kojem se čuje i diskusija o pitanju – da li su nemačke krstarće rakete tehnički sposobne da unište most koji je podigla Rusija ka poluostrvu Krim.

Insajderi Bundesvera smatraju da je snimak autentičan

Kancelar Olaf Šolc je početkom sedmice izneo detaljne razloge za svoje odbijanje isporuke nemačkih krstarećih raketa "taurus": njihova potreba u Ukrajini zahtevala bi učešće nemačkih vojnika kada se radi programiranju ciljeva odnosno meta, rekao je on. Šolc se plaši da bi Nemačka tako mogla biti indirektno uvučena u rat u Ukrajini.

"Pošto niko zaista ne zna zašto kancelar ovo blokira, prirodno se pojavljuju najbizarnije glasine", citira ZDF inspektora vazduhoplovstva generala Inga Gerharca, koji se očigledno čuje na snimku. On je tom prilikom izrazio svoju frustraciju što mora da ispravlja ono što smatra pogrešnim informacijama o nemačkim krstarećim raketama.

RUSI PRESRELI TAJNI RAZGOVOR NEMAČKIH OFICIRA Planirali napad na ključno mesto? Hitno se oglasila Zaharova

Foto: Shutterstock

 

Ono što je takođe eksplozivno je to što se na objavljenom snimku očigledno navodi da Britanci u Ukrajini imaju "svoje ljude na licu mesta" u vezi sa upotrebom njihovih krstarećih raketa "storm šedou".

Upravo su u Velikoj Britaniji bili ljuti zbog te Šolcove izjave, koju su neki protumačili kao indiskreciju:

"Ono što Britanci i Francuzi rade u smislu postavljanja meta Nemačka ne može da radi". rekao je nemački kancelar. Ostavio je otvorenim šta je tačno time hteo da kaže.

Tu rečenicu su, međutim, neki shvatili kao naznaku da Francuzi i Britanci imaju svoje ljude koji upravljaju krstarećim raketama "storm šedou" i "skalp", koje su isporučili Ukrajini. Portparol britanskog premijera Rišija Sunaka je to odmah demantovao.

Insajderi Bundesvera rekli su ZDF-u da veruju da je snimak autentičan.

Rusija traži odgovore od nemačke vlade

Reagujući na izveštaje i sadržaj sa snimka, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije zatražilo je objašnjenje od nemačke vlade.

"Pokušaji da se izbegnu odgovori će se smatrati priznanjem krivice", napisala je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova na svom Telegram kanalu .

(RTS)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading