Vojska
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Britanija se suočava sa „decenijom ruske agresije“, ali nije spremna da vodi rat, smatra čovek koji bi uskoro mogao da bude zadužen za oružane snage.

Sekretar za odbranu u senci Džon Hili želi da Britanija „predvodi napad“ u odbrani Evrope i planira velike reforme kako bi zemlja mogla da se suoči sa opasnim izazovima.

On bi mogao da se suoči se sa najvećim izazovom u svojem političkom životu ako laburisti osvoje vlast i on pređe u Ministarstvo odbrane.

Najveća slabost

U intervjuu za Sandej Ekspres, on je rekao: „Naša najveća slabost je stanje naših oružanih snaga i sistem koji nije pripremljen da odvrati i ako je potrebno da se bori protiv sukoba koji nam u ovom veku preti".

Međustranačka grupa poslanika prošlog meseca upozorila je na „krizu regrutacije“ i da će veličina regularne vojske pasti na samo 73.000 vojnika.

Hili je rekao da je to „najmanji broj od kada smo se borili protiv Napoleona“ i da je „duboko zabrinut zbog razmera rezova“ u trenutku kada NATO ima za cilj da poveća svoje „visoke snage“ sa oko 40.000 na više od 300.000.

On insistira da Britanija ne sme da pokaže slabost suočena sa novom pretnjom iz Rusije, upozoravajući da „ako Putin pobedi u Ukrajini, neće stati u Ukrajini“.

„Odbrana Velike Britanije počinje u Ukrajini“, rekao je Hili.

Ističući potrebu da Britanija pokaže veće liderstvo u NATO-u i produbi saradnju sa Francuskom, Nemačkom i EU, rekao je da se Velika Britanija suočava sa „decenijom agresije Rusije i zato moramo da povećamo zaštitu“, prenosi britanski Ekspres.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading