Riši Sunak
Foto: AP/Stefan Rousseau (POOL)

Jedna od mera koje će biti preduzete kako bi se "obrazac nasilnog ponašanja" zaustavio, jeste aktiviranje novog demokratskog policijskog protokola koji bi zaštitio zakonodavce da obavljaju svoj posao - što je javnost nazvala pravim imenom - "telohraniteljima za poslanike".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije iz tog razloga najavilo je finansiranje u vrednosti od 31 miliona funti za dodatnu sigurnost poslanika i drugih zvaničnika.

Sunak je naglasio da bi novi protokol podrazumevao dodatne policijske patrole i jasno stavio do znanja da proteste u blizini kuća izabranih predstavnika treba tretirati kao pokušaje zastrašivanja.

- Ovaj protokol takođe jasno stavlja do znanja da od sada policija treba da preduzme dosledan i čvrst pristup da zaštiti demokratske procese od zastrašivanja, ometanja i subverzije - dodao je Sunak, prenosi Rojters.

On je podvukao da postoji sve veći konsenzus da vladavina rulje zamenjuje vladavinu demokratije.

- I moramo zajedno to hitno da promenimo - zaključio je britanski premijer.

Naime, mnogi britanski poslanici suočili su se sa učestalim pretnjama od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, a neki su se plašili za svoju bezbednost ukoliko iznesu svoje stavove o sukobu u Pojasu Gaze.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading