Osobe koje mogu da putuju bez pasoša
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ali, da li ste znali da postoje tri osobe na koje ovo pravilo ne važi, odnosno ne treba im pasoš da bi putovali bilo gde u svetu?

U pitanju su kralj Ujedinjenog Kraljevstva Čarls III, japanski car Naruhito i carica Masako. Pre nego što je kralj Karlo III tu privilegiju imala je kraljica Elizabeta II, koju je Čarls nasledio na prestolu nakon što je britanska kraljica sa najdužim stažom preminula 8. septembra 2022. godine.

Dakle, taj izuzetak se odnosi samo na kralja (ili kraljicu) Ujedinjenog Kraljevstva, ne i na druge članove kraljevske porodice.

Ovo se odnosi i na suprugu kralja Čarlsa, kraljicu Kamilu, koja sa sobom mora imati diplomatski pasoš. Što se tiče Japana, 10. maja 1971. godine, prema CNBC TV18, japansko ministarstvo je izdalo dokument u kojem se navodi da bi bilo krajnje neprikladno izdavati pasoš za cara ili caricu. U dokumentu se takođe dodaje da bi bilo krajnje neprikladno da se car podvrgava imigracionim ili viznim procedurama koristeći pasoš kao običan građanin. Takođe, takvo pravo važi samo za cara i caricu, dok se diplomatski pasoši izdaju ostalim članovima carske porodice, uključujući prestolonaslednika i princezu.

Kada stignu u bilo koju zemlju, od cara i carice Japana se traži samo da pokažu dokument lokalnog ministarstva, koji zemlju obaveštava unapred o njihovom dolasku. U slučaju kralja Čarlsa III, ta dužnost je poverena njegovom privatnom sekretaru, ser Klajvu Aldertonu, koji je od 2006. godine, godinu dana nakon što su se venčali, jedan od najpoverljivijih i najomiljenijih savetnika kralja i kraljice Kamile.

Inače, krajem prošle godine objavljen je novi izveštaj najmoćnijih pasoša za 2023. godinu (The Henlei Passport Indek).

Prema novim podacima, na vrhu liste su Ujedinjeni Arapski Emirati. Građani mogu da posete 180 zemalja bez vize. Drugo mesto dele Nemačka, Italija, Španija, Francuska i Holandija (178).

Iza njih su Austrija, Finska, Francuska, Luksemburg, Švajcarska i Švedska (177). Na četvrtom mestu su Danska, Irska, Belgija, Portugal, Poljska, Irska i Južna Koreja (176), a na 44. mestu nalazi se BiH.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading