mapa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je izjavio za RIA Novosti mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

- U ovom trenutku, naše zalihe energije su bezbedne, s obzirom na to da Turski tok može da nas snabdeva gasom, tako da nam ne treba tranzit kroz Ukrajinu da bismo obezbedili snabdevanje - rekao je on na marginama Diplomatskog foruma u ​​Antaliji.

Istovremeno, Sijarto je dodao da je njegova zemlja otvorena za pregovore o povećanju kanala snabdevanja gasom.

Krajem 2019. Moskva i Kijev potpisali su ugovor o tranzitu na pet godina. Rusko "plavo gorivo" prolazi kroz Ukrajinu u zemlje poput Austrije , Slovačke, Italije i Mađarske.

Ugovor ističe krajem 2024. godine. Istovremeno, krajem oktobra prošle godine, šef Naftogasa Aleksej Černišov rekao je da Kijev neće da ga obnavlja. Kako je prenela agencija RBC-Ukrajina, na kraju sporazuma tranzit će biti moguć samo ako primalac zakupi kapacitet ukrajinskog sistema za transport gasa.

Premijer Slovačke Robert Fico je u januaru rekao da je tokom sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmigalom postigao preliminarni dogovor o nastavku tranzita ruskog gasa u evropske zemlje.

Trenutno se rusko "plavo gorivo" isporučuje u Evropu preko jedne od dve ulazne tačke u gasnotransportni sistem Ukrajine i preko Turske, gde stiže Turskim tokom, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading