ERDOGAN UPOZORAVA Turska ima obavezu da deluje
Foto: Alo ilustracija

Da ilustruje koliko je trenutni globalni sistem nefunkcionalan naveo je sukobe u Siriji, Jemenu, Libiji i Ukrajini kao dokaz. On je, na samitu u Antaliji, istakao i da su međunarodne organizacije, posebno Savet bezbednosti UN, nesposobne da efikasno zaustave krvoproliće u ovim regionima.

"Gaza je bila pravo mesto gde je međunarodni poredak kaputulirao. U Gazi su brutalno masakrirani ne samo deca, žene i civili, već je uništena i vera milijardi ljudi u međunarodnu pravdu", rekao je Erdogan, a preneo "Hurijet".

Opisujući događaje u Gazi kao "ne rat, već pokušaj genocida", Erdogan je istakao obavezu Turske da deluje.

"Ne možemo sebi priuštiti da posmatramo ovu situaciju izdaleka", rekao je on, obećavajući posvećenost Turske da odigra značajniju ulogu u rešavanju sukoba i kriza na globalnom nivou.

Erdogan je još jednom podvukao važnost upostavljanja nezavisne palestinske države sa istočnim Jerusalimom kao prestonicom. 

"Kao Turska, spremni smo da preuzmemo odgovornost, uključujući i to da budemo garant", dodao je on.

Erdogan se takođe osvrnuo na šire globalne izazove, ističući pogoršanje nejednakosti prihoda među zemljama, sve krvavije sukobe, tekući kolonijalizam i širenje islamofobije i ksenofobije, prenosi RT Balkan.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading