Donald Tramp
Foto: AP/Eric Gay (STF)

Bajden je posetio pogranični grad Braunsvil u Teksasu, u nameri da podseti birače da su republikanci u Kongresu odbacili dvostranački predlog o jačanju imigracionih mera, nakon što im je Tramp rekao da ne izglasaju zakon kako Bajden ne bi ostvario političku pobedu, prenosi Glas Amerike.

Braunsvil je region gde se broj ilegalnih ulazaka u SAD znatno smanjio proteklih godina.

Predsednik je u Braunsvilu pozvao Trampa da mu se pridruži u pronalaženju rešenja za probleme imigracije u SAD, prenosi Glas Amerike.

Donald Tramp

Eric Gay (STF)

 

 

“Usaglasite se umesto što članovima Kongresa govorite da blokiraju ovaj predlog. Pridružite mi se ili ću se ja pridružiti vama ukazujući Kongresu da usvoji ovaj dvostranački predlog zakona o bezbednosti granica. Možemo to da uradimo zajedno”, rekao je Bajden.

On je pozvao članove Kongresa da ponovo razmotre stavove o dvostranačkom predlogu za rešavanje krize na granici, pošto je blokiran u Senatu, u velikoj meri i zbog protivljenja Donalda Trampa.

"Senat treba da prispita svoj stav, a članovi koji mu se protive politizaciju treba da ostave po strani. Njihova odluka treba da bude doneta na osnovu procenjene dobrobiti, a ne da li će koristiti jednoj ili drugoj stranci. Dogovor je bio gotovo postignut, a onda ga je skrajnulo strančarenje. Kompromis je koristan korak u rešavanju problema imigracije", poručio je Bajden.

"Potrebno je da delujemo”, istakao je američki predsednik, aludirajući na Kongres.

Bivši predsednik Tramp obišao je Igl Pes, jedno od najprometnijih područja za ilegalni prelazak iz Meksika u Ameriku, a kao opasnost je označio dolazak migranata u SAD.

Tramp, oštar kritičar granične politike američke administracije, u govoru u parku Šelbi nastojao je da poveže porast stope kriminala u Americi sa porastom priliva ilegalne imigracije.

"To su ljudi koji u našu zemlju dolaze iz zatvora, mentalnih ustanova. Oni su teroristi i to je užasno”, rekao je Tramp.

Nekoliko stotina Trampovih pristalica se okupilo noseći transparente na kojima je pisalo "Učinimo Ameriku ponovo velikom" i "Nema predaje".

Bajden je započeo mandat u Beloj kući 2021. godine obećanjem da će ukinuti tvrdu imigracionu politiku koju je vodio Tramp, ali je u međuvremenu zauzeo oštriji pristup.

Pod pritiskom republikanaca, koji ga optužuju da ne uspeva da kontroliše granicu, Bajden je pozvao Kongres prošle godine da izdvoji veća sredstva za sprovođenje zakona i najavio da će "zatvoriti granicu" ako dobije nova ovlašćenja da migrante vrati sa granice.

Granična bezbednost je u središtu debate u američkom Kongresu. 
Bajdenova administracija se zalaže za predlog zakona koji sadrži nova finansijska sredstva za Ukrajinu i Izrael.

Republikanci, posebno u Predstavničkom domu, zalažu se za veće mere zaštite granice u okviru istog zakonskog paketa.

Tramp je pozivao da se odbaci dvostranački predlog u Senatu koji je, uz pomoć Ukrajini, sadržao i niz odredbi koje se odnose na graničnu bezbednost, što je dovelo do toga da predlog, na kraju, bude poražen u Senatu.

Republikanci u Predstavničkom domu insistiraju na tome da se pitanje granice razmatra odvojeno, pre bilo kakvog glasanja o pomoći Ukrajini i Izraelu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading