eMANUEL MAKRON
Foto: Alo/Alo!/ilustracija/M.Lj.

Atal je u Senatu insistirao da je Rusija učvrstila svoj stav prema Francuskoj tokom sukoba. Optužio je Moskvu za "širenje lažnih informacija", pokušaje destabilizacije i "sajber napade".

- Realnost je da Rusija predstavlja direktnu i neposrednu pretnju Francuskoj na svim nivoima - rekao je Atal.

On je insistirao da su izjave francuskog lidera "odgovorne" i ponovio Makronov stav o potrebi da se pojača vojna pomoć Ukrajini, objašnjavajući da je možda govorio o slanju trupa da pruže tehničku podršku vojsci Kijeva, a ne da se bore.

Atal je sugerisao da tako raspoređivanje može uključivati obuku ukrajinskih trupa u odbrani zemlja-vazduh ili zaštitu "određenih granica".

Ranije u februaru, Pariz i Kijev potpisali su bilateralni bezbednosni pakt, sličan sporazumima Ukrajine sa Nemačkom i Velikom Britanijom. Iako sporazum nije nudio čvrste vojne obaveze, Makron je obećao Kijevu još 3 milijarde evra pomoći tokom 2024. godine, kao i "saradnju" u proizvodnji artiljerije.

Rusija poručuje da priliv zapadne vojne pomoći Ukrajini neće promeniti tok sukoba, već će samo odložiti kraj i izazvati još nepotrebnih smrti.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading