vojska
Foto: Alo/Tanjug

Reč je o taktici koju su tokom Drugog svetskog rata primenjivali Japanci i koja je podrazumevala nalete vojnika na ruske položaje. Saveznici su takve napade nazivali " banzai navala" i odgovarali su nekontrolisanim pucanjem.

Sada, osamdeset godina kasnije u Ukrajini, ruske trupe koriste sličnu taktiku, s tm da je razlika u tome da Ukrajincima ponestaje municije. Rusi su prometili i sada se nadaju, nastavlja dalje Forbs, da slanjem pešadije u "klanicu" mogu istrošiti i ono malo muniicje koje je Ukrajincima ostalo.

Ukrajinski centar za odbrambene strategije naveo je da je "moderniju banzai" taktika primećena u borbama zapadno od ruševina Bahmuta na istoku Ukrajine.

"Napadačka grupe od oko 100 ili 200 trupa na osam do 12 borbenih vozila ubrzano napreduje ka frontu i pokreće napad", objasnili su iz centra. "Zbog nedostatka municije među Ukrajincima, deo napadačke grupe dolazi do mete i kreće u borbu. Istovremeno se i druga napadačka grupa skupina ubrzano kreće prema bitci."

"Ova taktika omogućava kontinuirano gomilanje trupa, ali rezultira i značajnim gubicima za neprijatelja," zaključuju iz centra. "Gubi se do 60 odsto oklopnih vozila u jednom napadu, kao i do polovine trupa. Ovakvi napadi dovode i do povećanih gubitaka među ukrajinskim jedinicama, što je za njih kritično."

Ista taktika primenjena je i u subotu u selu Robotine, koje su Rusi zauzeli. Najmanje dva oklopna vozila BMP-3 pratila su vozila za transport trupa u ovo uništeno naselje. Iz vozila u pokretu izlazili su vojnici i skrivali se u urušenim zgradama.

Vozila BMP-3 potom su se povukla, puštajući pešake da se bore sami protiv ukrajinske 65. Mehanizovane brigade i njenih dronova. Čini se da je vrlo malo Rusa preživelo, prenosi Forbs.

Rusi su isto pokušali i narednog dana, ovaj put s tri vozila BTR-82. Ukrajinska mina uništila je jedno vozilo. Drugo je navodno raketnim bacačem pogodio vojnik iz 118. mehanizovane brigade i tako barem privremeno zaustavio napad.

Za ovakve “banzai” napade Rusi plaćaju visoku cenu, a smatra se da ruske trube zbog toga gube oko 800 vojnka dnevno. Iz ukrajinskog Ministarstva odbrane objašnjavaju i zašto su Rusi, kako procenjuje open-sors analitičar Andrju Perpetua, otpisali ili napustili 19 oklopnih vozila u samo zadnja dva dana.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading