Viktor Orban
Foto: EPA/EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Prethodno je Orban rekao da Ukrajina neće moći da pobedi Rusiju u sukobu, ma koliko joj Zapad dao oružje i vojnu pomoć. Prema njegovim rečima, podrška Ukrajini ima veoma visoku političku cenu za Evropu, postepeno niko tamo ne veruje u sposobnost Kijeva da pobedi u sukobu.

"Mađari vide da Rusija neće pobediti Ukrajinu, ali Ukrajina, uz podršku Zapada, neće pobediti ni Rusiju. U ovoj situaciji je potrebno spasavati živote, a mirovni pregovori su neophodni što pre. To je mađarski stav“, reko je Orban nakon sastanka u Pragu, prenosi agencija MTI.

"Pitanje ko će pobediti u sukobu je zamka"

Mađarski premijer je pitanje ko će pobediti u sukobu nazvao zamkom, jer je ono, po njegovom mišljenju, nerešivo, a „lošim“ je nazvao i stav prema kojem jedna od strana treba da bude proglašena krivom i pogrešnom.

- Pitanje krivice mora da se reši posle rata... Preporučujem svima strateško smirenje po ovom pitanju - rekao je on.

Orban je ponovio ranije izrečeni stav mađarskih vlasti da se sukob u Ukrajini može okončati samo pregovorima, a ne na bojnom polju. On je negirao i tvrdnju da se Mađarska navodno našla u međunarodnoj izolaciji zbog svoje politike prema Ukrajini.

Mađarski premijer je dodao i da Budimpešta Kijevu pruža humanitarnu pomoć, isključujući slanje oružja i vojnog osoblja, jer je u interesu Mađarske „da ima entitet na istoku između Rusije i Mađarske“. „Mađarska ne želi ponovo da ima zajedničku granicu sa Rusijom“, rekao je Orban.

Od početka sukoba, Mađarska se dosledno protivila sankcijama ruskim energetskim resursima i slanju oružja Ukrajini. U martu 2022. godine mađarski parlament je doneo uredbu o zabrani isporuke oružja Ukrajini sa teritorije zemlje. Sijarto je objasnio da Budimpešta nastoji da obezbedi teritoriju Zakarpatja, gde žive etnički Mađari, jer bi snabdevanje oružjem preko njene teritorije postalo legitimni vojni cilj, prenosi RIA.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading