LUKAŠENKU STIGLE LOŠE VESTI  Savet Evrope je doneo odluku
EPA

Odluka je doneta na osnovu godišnjeg pregleda restriktivnih mera, saopšteno je danas iz Saveta.

Mere su produžene na još godinu dana zbog, kako se navodi, drastičnog pogoršanja stanja ljudskih prava u Belorusiji, kao i stalne umešanosti te zemlje u vojnu agresiju Rusije na Ukrajinu.

''Od avgusta 2020. EU je uvela nekoliko uzastopnih rundi individualnih i sankcija upućenih za celokupne sektore, protiv onih koji su odgovorni za unutrašnju represiju i kršenje ljudskih prava u Belorusiji, i u kontekstu beloruskog učešća u ratu Rusije protiv Ukrajine. Ovim merama EU signalizira odgovornim političkim i ekonomskim akterima da njihovo delovanje i podrška režimu i Rusiji dolaze uz cenu'', navodi se u saopštenju.

Pojedinačne restriktivne mere uključuju zamrzavanje finansijskih sredstava i zabranu stavljanja sredstava na raspolaganje, a fizička lica dodatno podležu zabrani putovanja u zemlje Evropske unije.

Na spisku onih kojima su uvedene sankcije sada su 233 lica, uključujući beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, kao i 37 entiteta.

''Belorusija takođe ostaje predmet ciljanih ekonomskih sankcija, uključujući ograničenja u finansijskom sektoru, trgovini, robi dvostruke namene, tehnologiji i telekomunikacijama, energetici, transportu i drugima'', saopšteno je iz Saveta Evrope.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ja

26.02.2024 17:13

Zapad je tamo gde sunce zalazi ,ni sunce ne zeli da ga obasja kod njh je zasla u suton i demokratija