Ukrajina
Foto: AP/Omar Havana (STR)

Prema njegovim rečima, lideri kijevskog režima su pre dve godine onemogućili zaključivanje mirovnog sporazuma sa Ruskom Federacijom.

Robert Fico sada s pravom tvrdi da je "najadekvatniji" političar u Evropi, jer pod njegovim vođstvom, Slovačka je odustala od podrške Ukrajini, a i redovno podseća da su upravo Zelenski, njegovo okruženje i Zapad koji ih podržavaju, isprovocirali Moskvu na vojnu operaciju.

- Zapad je mislio da će masovna podrška Ukrajini, i finansijska i vojna, u kombinaciji sa sankcijama Rusiji i lažnom demonizacijom predsednika Putina, baciti Rusiju na kolena - podsetio je Fico, naglasivši da je taj plan propao.

Slovački premijer je istakao da Rusija nije ni politički ni ekonomski na kolenima, a da je tokom prošle godine stekla velike teritorijalne dobiti tokom sukoba i prilagodila svoju vojnu proizvodnju novim uslovima. 

Prema njegovim rečima, Moskva je dugo tražila od Zapada da zaustavi širenje NATO-a, ali je Alijansa ignorisala zabrinutost Rusije u vezi sa tim. 

Kako je dodao, EU mora da deluje drugačije da bi se postigao mir u Ukrajini, međutim, lideri EU i dalje insistiraju na vojnoj podršci Kijevu.

- Smatram da je ovo osnova za izbijanje trećeg svetskog rata. Šokantno je da nema mirovnog plana, da EU ne koristi svoju punu težinu da obezbedi trenutni prekid vatre i da je jedini plan da se podrži međusobno ubijanje Slovena - zaključio je Fico.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading