brod
Foto: Alo/Shutterstock

Vojska SAD saopštila je da je uništila sedam protivbrodskih krsatrećih raketa Huta, a koje je jemenski pokret hteo da lansira na ciljeve u Crvenom moru. 

Rakete u delu Jemena koji kontrolišu Huti predstavljaju "neposrednu pretnju" za trgovinske brodove i plovila američke mornarice u regionu, saopštila je Centralna komanda SAD u petak.

Podsetimo, Huti napadaju brodove za koje smatraju da imaju veze sa Izraelom, SAD, i Velikom Britanijom, kao odgovor na izraelsku vojnu operaciju protiv Hamasa u Pojasu Gaze, u kojoj je do sada ubijeno više od 29.000 Palestinaca. 

Jemenski pokret je u četvrtak preuzeo odgovornost za napad na teretni brod u vlasništvu Velike Britanije, kao i da je sproveo napad dronovima na američki ratni brod. Huti su takođe tvrdili da su gađali ključnu luku Eilat na jugu Izraela.

Vođa pokreta Abdul Malik el Huti je u video obraćanju u četvrtak izjavio da se televizijskom govoru u četvrtak popodne, vođa grupe Abdul Malik al Huti rekao je da se "operacije u Crvenom i Arapskom moru, moreuzu Bab al-Mandab i Adenskom zalivu nastavljaju i eskaliraju", ocenivši da su se pokazale "efikasnim".

Takođe je tvrdio da su Huti počeli da koriste "podvodno oružje", dodavši da će to biti nova "briga za neprijatelja".

Prošle nedelje, američka Centralna komanda je saopštila da je uništila podvodni dron Huta, što je bio prvi takav slučaj od početka sukoba sa jemenskim pokretom.

Američki i britanski ratni brodovi razmešteni su u okviru međunarodne operativne grupe za zaštitu komercijalnih plovila u Sueckom kanalu, ključnoj ruti za globalnu trgovinu koja predstavlja prečicu za brodove koji putuju između Evrope i Azije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading