Sebastijan Kurc
Foto: EPA/EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

.Nakon dvanaestodnevnog većanja, sud u Beču izrekao je presudu na suđenju bivšem austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu.

Sudija je osudio Kurca za davanje lažnih izjava u parlamentarnoj istrazi.

Kurc, koji je nekada bio slavljen kao "vunderkind" Austrijske narodne partije, podneo je ostavku 2021. nakon odvojene istrage o korupciji.

Tužioci u suđenju, koje je počelo u oktobru, optužili su 37-ogodišnjaka da je dao lažne iskaze u junu 2020. tokom istrage o njegovoj ulozi u osnivanju holding kompanije pod nazivom OeBAG.

On se takođe ispituje zbog davanja lažnih tvrdnji u istoj istrazi o imenovanju svog bivšeg bliskog poverenika Tomasa Šmida na rukovodeću poziciju.

Kako prenosi Asošijeted Pres, privatna kopija optužnice uključuje inkriminišuće tekstualne poruke na Šmidovom telefonu.

Sebastijan Kurc

EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

 

Šmid je opširno svedočio kao glavni svedok optužbe u ovom slučaju. Kurc je negirao optužbe i nagovestio da je na slučaj uticala politika.

Sebastijan Kurc je došao na vlast u 31. godini sa antiimigracionom platformom kao lider Narodne stranke.

Postavši kancelar 2017. godine, pozvao je na prevremene izbore nakon ostavke njegovog vicekancelara koji je snimljen na snimku kako navodno obećava vladine ugovore potencijalnom ruskom investitoru.

Kurc se vratio na vlast u koaliciji sa Zelenima početkom 2020. godine, ali je ponovo podneo ostavku 2021. nakon što je postao meta druge istrage o sumnji na podmićivanje. Ovaj slučaj je prvi put u 30 godina da se sudi bivšem austrijskom kancelaru.

(Euronews)

BONUS VIDEO

 

@alo_portal Boža Spasić: Švalere ni CIA ne pohvata! Celu emisiju “U Ringu” sa Božom Spasićem možete pogledati na našem YouTube kanalu! #alo #alonovine #alodnevnenovine #fypシ゚viral #fyp #fypシ #viraltiktok ♬ original sound Alo_portal

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading