edi rama i aljbin kurti
Foto: Alo

S obzirom na to da je u albanskoj populaciji mržnja prema Srbiji, Srbima i svemu što je srpsko ogromna, i Rama i Kurti pokušavaju da (što rečima, što delima) na tome uberu što više. Bedno i jadno, naravno, ali tako je. S tim da Kurti na teritoriji koju kontroliše zaslugom zapadnih sila ima srpsku populaciju, pa na njima može i konkretno da se iživljava i da ih maltretira, što svakodnevno i čini, dok Rama tu priliku nema.

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je albanski premijer Edi Rama zarad političkih poena prihvatio igru kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se nadmeću oko toga ko će da vodi ekstremniju politiku i ko će da se promoviše za lidera Albanaca na Balkanu. Blažić tako komentariše već pomenutu nedavnu izjavu albanskog premijera da će Albanija stajati uz Kosovo čak i ako stvari dođu dotle da se više ne priča, već da se koristi oružje i da je svaki napad na Kosovo - napad na Albaniju.

 - Posle onog skupa u Tetovu, kada se Aljbin Kurti promovisao za lidera tzv. velike Albanije i svealbanca, kako oni to nazivaju, i da će on konačno ispuniti san Prizrenske lige o velikoj Albaniji, Edi Rama je primoran i, nažalost, vidimo da je prihvatio igru Aljbina Kurtija da se nadmeću ko će da vodi ekstremniju politiku, jer takva politika ima podršku kod albanskog stanovništva kako na prostoru Kosova tako i na prostoru Severne Makedonije i Albanije. Rama je bio primoran da prihvati ovakvu igru zarad političkih poena i trke koja je sad već evidentna - ko će da se promoviše za lidera Albanaca na Balkanu, da li će to biti Aljbin Kurti ili Edi Rama - smatra Blažić.

S druge strane, potpredsednica DPK Vljora Čitaku ocenila je da Kurti i predstavnici Samoopredeljenja nastavljaju da prave krize i sukobe sa saveznicima kako bi se zataškali skandali, ali da takav način razmišljanja neće dugo trajati.

- Njihove javne svađe donele su im samo dobro. Zasenjeni su uzastopnim skandalima u unutrašnjoj vlasti. Juče je za direktora KEK-a imenovan funkcioner Samoopredeljenja. To se dogodilo nakon hapšenja bivšeg direktora, koji je takođe bio funkcioner Samoopredeljenja. Sada je jasno, sukobi sa saveznicima, u ime suvereniteta, prave se kako bi se nadoknadio nedostatak uspeha u vladavini i zataškali skandali. Ovaj način razmišljanja neće dugo trajati - navela je Čitaku na Fejsbuku.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading