Edi Rama
Foto: Alo/Mary Altaffer (STF)

- Mogli ste da čujete samo glasno ćutanje. Toliko glasno da je neprijatno, da niko reč nije izgovorio na takve izjave. Zamislite da je neko od nas to rekao, čuli biste ne samo grmljavinu psovki, uvreda, najprljaviju kampanju od svuda iz celog sveta, već u nekom trenutku po potrebi i topova - rekao je Vučić, komentarišući Raminu izjavu da bi "Albanija stala u odbranu privremenih prištinskih institucija u slučaju da se iscrpe diplomatske opcije i upotrebi oružje".

Dolivanje ulja u već pregrejanoj atmosferi

Da dupli standardi postoje, saglasni su i analitičari. Ovakve izjave samo štete odnosima Beograda i Tirane, ocenjuje Aleksandar Popov, predsednik Centra za regionalizam.

- Ova izjava Edija Rame je dodatno dolivanje ulja na vatru u već pregrejanoj atmosferi nakon ukidanja dinara kao platežnog sredstva na Kosovu. Videli smo da je to diglo veliku buru, imali smo i zasedanje SB UN gde je Srbija iznela svoj stav tako da je sve ovo samo zakomplikovalo situaciju. Ne iznenađuje me ova izjava Edija Rame, jer smo imali pre godinu dana zajedničku sednoicu Vlada Kosova i Albanije gde je najavljeno ujedinjenje Kosova i Albanije i faktički stvaranje Velike Albanije. Sad se Edi Rama pojavljuje u ulozi zaštitnika Kosova - smatra Popov.

Neobična, upozoravajuća i zabrinjavajuća - takva je izjava albanskog premijera, smatra diplomata u penziji Zoran Milivojević.

- Sve to nalaže oprez i opasnost i pokazuje da ovakve izjave pokazuju aspiracije prema Kosovu nisu samo koncentrisane na velike sile, nego i na susedne zemlje. Tako da je to za nas opominjujuće i u najmanju ruku bi bilo dobro da se još neko oko toga oglasi. Bilo bi dobro da se čuju glasovi onih koji su tu prisutni, koji imaju čak i mandat da štite mir i bezbednost - rekao je za "Blic TV" Zoran Milivojević, karijerni diplomata.

Mir i bezbednost Srbija štiti diplomatskim sredstvima, zbog čega ovakve izjave mogu da budu opasne, naročito ako ne stigne osuda međunarodne zajednice, a posebni zvaničnog Brisela, zaključuju sagovornici "Blic" televizije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading