Džordž buš
Foto: Printscreen/jutjub

Prošle godine je general Klark, na poslovno-političkoj večeri u Prištini okupio Nila Buša, brata bivšeg predsednika SAD Džordža Buša, i Pavela Valneva, izvršnog direktor kompanije za transport iz Čikaga "Ameri Freight Sistems", inače rođenog u Bugarskoj, sa idejom da prikupe podršku tzv. kosovske elite za projekat geotermalne energije, navodi u analizi autor teksta Metju Karničnig (Matthew Karnitschnig).

Tu je bila, prema pisanju Politika, bila i Vljora Čitaku, bivša ambasadorka Prištine u Vašingtonu.

- Slučajno sam sedeo za susednim stolom u trpezariji prištinskog hotela "Svis dajmond" kada je Klark pozdravio svoje goste. Skup je uključivao brojne visoke tzv. kosovske političare, poslovne ljude i druge zvanice, uključujući Nensi Soderberg, visokog zvaničnika Saveta za nacionalnu bezbednost za vreme Klintonove administracije - piše autor.

Neumesan vic o Srbima

Autor navodi da je Klark, inače penzionisani general SAD, počeo sa burnom istorijom Kosmeta za Buša, koji je delovao pomalo ošamućeno.

- To je neverovatna priča o ljudima koji samo žele slobodu - rekao je general Klark.

Buš je želeo da zna kako su (kosovski Albanci) postali muslimani.

- Ljudi su ljudi. Ako ste želeli da se obrazujete pod otomanskom vlašću morali ste da budete musliman - odgovorio je Klark. Ali zašto onda Srbi nisu postali muslimani?

- Srbi su ozloglašeni po tome što nisu lojalni ni jedni drugima. Dok sam bio u NATO, imao sam tri neprijatelja: Srbe, kolebljive Evropljane i Pentagon - rekao je Klark, a svi gosti su se smejali, navodi Politiko.

Kada se Vljora Čitaku, bivša ambasadorka u Vašingtonu, požalila na, kako je opisala, posebno jasan primer korupcije pod sadašnjim režimom Aljbina Kurtija, Klark je ponudio da pozove Kristijan Amanpur, top novinarku CNN-a koja je nekada radila u regionu.

- Da li poznajete Kristijanu? - upitao je Klark Vljoru Čitaku i nastavio.

- Ono što sam naučio na Balkanu je da je svaka teorija zavere ovde istinita. Istočna Evropa je zmijsko leglo - rekao je Klark, prenosi Politiko.

"Kako ste vi Albanka?!"

Politiko piše i da je Nil Buš, brat bivšeg američkog predsednika, tokom posete Kosovu i Metohiji bio zbunjen još nekim stvarima.

- Znači, vi ste Albanka? - pitao je Buš Vljoru Čitaku na pomenutoj večeri u Prištini.

- Da - odgovorila je ona Bušu.

- Ali, ako ste svi Albanci, zašto se vaša zemlja zove Kosovo? - odgovorio je Buš u neverici, ali odgovora nije bilo.

Buš je bio iznenađen i kada je saznao da je njegov brat na Kosovu i Metohiji smatran herojem zbog toga što se zalagao za nezavisnost tzv. Kosova kao predsednik 2008. godine.

- Ali sve to nije bilo važno. Kao i parada drugih važnih Amerikanaca koji su projurili kroz Kosmet u minulih četvrt veka, Buš nije došao u Prištinu da uči o Kosovu i Metohiji. On je bio došao da pravi pare kao deo grupe koju je predvodio general Klark u potrazi za investicijama u kosovski energetski sektor - piše Politiko.

Politiko navodi da Klark, Buš i Valnev nisu odgovorili na zahteve za komentar, dok je Čitaku odbila da komentariše svoju ulogu na pomenutoj večeri u Prištini.

Politiko

BONUS VIDEO

 

 

 

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading