Kompjuterska bezbednost
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Kako navodi taj britanski list, kineska kompanija uspela je da se probije u sisteme pojedinih stranih vlada, infiltrira u naloge na društvenim mrežama i hakuje lične kompjutere.

Procureli fajlovi nude uvid u hakerske aktivnosti i alate za špijuniranje Kineza, etničkih grupa i disidenata u inostranstvu, kao i stranih vlada i agencija, a primetno je da se Kina sve više okreće privatnim firmama u kampanjama sajber špijunaže stranih vlada i kontrole domaćeg stanovništva, navodi britanski list.

Kompanija "I-Soon" je navodno sarađivala i sa kineskom hakerskom organizacijom "Čengdu 404", koja se nalazi pod sankcijama američkog ministarstva pravde.

Usluge koje "I-Soon" nudi su raznovrsne, a Gardijan kao jedan od primera navodi da je biro za javnu bezbednost u gradu Šandong platio više od 50.000 evra kako bi dobio pristup sandučićima e-pošte 10 "meta" tokom jedne godine.

Kompanija je tvrdila da može da hakuje naloge na društvenoj mreži X, da dobije lične podatke od korisnika Fejsbuka, ali i da ugrozi različite operativne sisteme, uključujući Mek i Android, navodi se u procurelim dokumentima.

Stručnjak za kompjutersku bezbednost Alan Vudvord rekao je da se kineski hakeri fokusiraju na "masovno prikupljanje podataka".

- Nešto od toga bi se moglo protumačiti kao postavljanje temelja za ometanje u kasnijoj fazi - naveo je Vudvord za "Gardijan".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading