Radnici
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

On je to rekao nakon što je vlada u Berlinu umanjila izglede u vezi sa ovogodišnjim privrednim rastom najveće evropske ekonomije, preneo je Rojters.

Agencija navodi da nemačka vlada očekuje kako će privreda ove godine porasti za 0,2 odsto, što je daleko manje od ranije prognoziranih 1,3 odsto, a razloge treba tražiti u slabijoj globalnoj tražnji, geopolitičkoj neizvesnosti i konstantno visokoj inflaciji.

Habek je istakao da je sa oko 700.000 trenutno nepopunjenih radnih mesta, potencijal nemačkog privrednog rasta pao na 0,7 procenata sa oko dva odsto iz 1980-ih i trebalo bi da pada dalje na 0,5 odsto, ako država ne uspe da reši ovaj problem.

- Nedostaju nam ruke i umovi - rekao je on, predstavljajući vladin ekonomski izveštaj za 2024. godinu.

Ministar je dodao da će nepopunjena radna mesta rasti zbog starenja stanovništva.

Zvanične procene sugerišu da će nemačkom društvu, koje je u starenju, nedostajati sedam miliona kvalifikovanih radnika do 2035.

- Ne radi se više samo o kvalifikovanim radnicima - dodao je on.

Ponuda finansijskih podsticaja za ljude, koji žele da rade duže u starosti, bilo je jedno od rešenje koje predložila vlada.

Više od polovine Nemaca smatra da se rad ne isplati nakon što je vlada planirala povećanje socijalnih davanja i dečjih dodataka, pokazalo je istraživanje u septembru.

Habek je istakao da Nemačka neće moći da premosti nedostatak radne snage bez migracije, dodajući da zemlja treba da podrži imigraciju uz brze procedure za izdavanje viza, više kurseva jezika i digitalni pristup nemačkim kompanijama iz inostranstva.

Berlin je uveo nekoliko zakona kako bi zemlju učinio privlačnijom za radnike migrante, kao što su skraćivanje puta strancima do državljanstva, ubrzavanje izdavanja viza i priznavanje inostranih kvalifikacija na tržištu rada.

Međutim, nisu svi u Nemačkoj zadovoljni dovođenjem više imigranata, što je oličeno rekordnom podrškom nacionalističkoj partiji Alternativa za Nemačku (AfD), koja je prema anketama druga najpopularnija stranka na nacionalnom nivou.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading