"TAKO RAZMIŠLJA VOĐA BANDE" Ruski opozicionar otkrio koji bi motiv Putin mogao da ima za ubistvo Navaljnog
Foto: EPA/Foto: EPA/Mikhail Metzel Kremlin Pool

Ruski opozicionar Ilja Jašin, koji služi dugogodišnju zatvorsku kaznu u toj zemlji, konačno se oglasio povodom smrti Alekseja Navaljnog.

Iako je po zvaničnoj verziji Kremlja Navaljni umro nakon što mu je pozlilo posle šetnje u dvorištu kaznene kolonije, Jašin smatra da je "opozicionara ubio ruski predsednik Vladimir Putin".

"Putin je za to imao i motiv, iskoristio je priliku, Ubeđen sam da je on naručio ubistvo", rekao je Jašin.

Ovaj dugogodišnji saveznik Navaljnog, je zatim objasnio šta znači biti protivnik Putina u Rusiji.

"Prema Putinovom shvatanju moć se potvrđuje na ovaj način, kroz ubistvo, okrutnost i osvetu. Ovako ne razmišlja jedan državnik, tako razmišlja vođa bande. Neustrašivost Navaljnog bila je odlučujući faktor za njegovo ubistvo. On ljude drži u strahu, a one koji se ne boje uništava", rekao je Jašin.

Navaljnijeva smrt je jasno pokazala da će on ući u istoriju kao čovek izuzetne hrabrosti, smatra Jašin.

"Umro je sa osmehom i ponosno podignute glave. Putin je potpuno drugačiji, Ostaće upamćen kao mali čovek koji je slučajno stekao veliku moć. On je lik koji se krije u bunkeru, tajno ubija i drži milione ljudi kao svoje taoce", poručio je on iz zatvora.

Iako je svestan rizika, Jašin kaže da neće odustati.

"Naravno da sam svestan svega. Ja sam u zatvoru. Moj život je u Putinovim rukama i u opasnosti je, Ali, ja ću da nastavim svoj put", rekao je ruski opozicionar.

Podsetimo, sud u Moskvi osudio je u decembru 2022. godine na osam i po godina zatvora ilju Jašina, zbog "širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci".

Inspektori u Rusiji su utvrdili da su njegove priče o navodnim ratnim zločinima u Buči "diskreditovale rusku vojsku" i smatraju se krivičnim delom po novom zakonu koji je nedavno usvojen.

Jašin je bio dugogodišnji saveznik Alekseja Navaljnog, a istakao se tokom protesta u Rusiji 2011. i 2012. nakon Putinovog reizbora.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading