Sastnak NATO u Viljnusu
Foto: AP/Susan Walsh (STF)

- NATO je najjača vojna sila na svetu danas. Predstavljamo, grubo rečeno, oko 50 odsto ukupne svetske vojne moći. A, vojno smo jači od Rusije. U isto vreme, smatram da je rat u Ukrajini pokazao da postoje neki ozbiljni nedostaci. Na primer, kada je reč o održavanju, jedna stvar je da svi imaju napredne oružane sisteme, ali su potrebni i rezervni delovi i održavanje. Najblaže rečeno, potrebna je municija - rekao je Stoltenberg na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

On je rekao da je cilj NATO-a da "spreči ratove" i da ne dozvoli prostor Moskvi da pogrešno proceni spremnost NATO-a da odbrani svoje članice, i ponovio da bi napad na jednu članicu Alijanse značio odgovor celog saveza.

- Dokle god ta poruka bude jasna Moskvi, nijedna članica neće biti napadnuta. Tako da je naše odvraćanje kredibilno i ne vidimo nijednu vojnu pretnju protiv NATO saveznika. Naš fokus ne bi trebalo da se pomeri sa pomoći Ukrajini, jer ne moramo isključivo da pričamo o NATO državi - istakao je Stoltenberg.

On je rekao da je ruske aneksije Krima 2014. godine, NATO povećao potrošnju na odbranu.

- Ove godine očekujemo da 18 članica ispuni kvotu od dva odsto BDP-a potrošnje na odbranu. To je povećanje u odnosu na 2014. godine, značajno uvećanje, jer su evropski saveznici i Kanada dodali 600 milijardi dolara za troškove odbrane. I članice koje još nisu spremne da izdvoje dva odsto BDP, uradiće to uskoro - kazao je on.

Generalni sekretar NATO-a je napomenuo da je na početku rata u Ukrajini, zapadna vojna alijansa iscrpela svoje zalihe, koje su sada na niskom nivou, ali da se fokusira na to kako da poveća proizvodnju.

- Imamo dobre vesti. Nove fabrike se grade, proizvodnja je povećana, ali postoji hitna potreba da se uradi još. Tako da smatram da jesmo naučili neke ozbiljne lekcije iz rata u Ukrajini. SAD su uradile mnogo na pomoći Ukrajini, posebno vojnoj, ali sada je problem zakon o pomoći Ukrajini u američkom Kongresu, koji mora da se donese kako bi se pomoglo Kijevu. To ima direktan uticaj na prvu liniju fronta u Ukrajini - istakao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO je rekao da svaka nedelja čekanja znači da će biti još ljudi ubijeno na frontu u Ukrajini.

- Ipak, nije na meni da dajem savete o tome kako da se usvoji zakon u američkom Kongresu, ali ono što mogu da kažem jeste da je od vitalnog značaja da se SAD odluče za paket pomoći za Ukrajinu, jer nam je ta pomoć potrebna - napomenuo je Stoltenberg.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading