STOLTENBERG UPOZORIO NATO NA VELIKU OPASNOST! Podsetio članice kojim putem nikako ne treba ići
Foto: Tanjug/Tanjug

"Pozdravljam što evropski saveznici više ulažu u odbranu, a NATO je na to pozivao mnogo, mnogo godina", rekao je Stoltenberg novinarima u sedištu alijanse u Briselu gde predsedava sastankom ministara odbrane Alijanse.

"Stoltenberg je istakao da NATO ne treba da ide bilo kojim putem koji bi ukazivao na to da postoji pokušaj da se Evropa odvoji od Severne Amerike", navodi AP, prenosi "Tanjug".

"NATO ima nuklearno sredstvo odvraćanja, i to funkcioniše decenijama. Ne treba da radimo ništa da to potkopamo. To bi samo stvorilo više neizvesnosti i više prostora za pogrešnu procenu i nerazumevanje", rekao je Stoltenberg.

Francuski predsednik Emanuel Makron insistira na tome da Francuska mora da zadrži svoju nezavisnost kada je u pitanju moguća upotreba nuklearnog oružja.

Makron je, međutim, u decembru rekao da Francuska ima "posebnu odgovornost" kao nuklearna sila u Evropi i da "stoji uz" svoje saveznike i evropske partnere.

Razgovor o evropskom "nuklearnom kišobranu" dolazi od, između ostalih, nemačkih članova Evropskog parlamenta.

Nemački kancelar OIaf Šolc i drugi najviši bezbednosni zvaničnici međutim zastupaju stav da nema alternative za nuklearni kišobran NATO-a.

Bivši američki predsednik Donald Tramp rekao je u subotu da bi "ohrabrio" Rusiju da napadne bilo koju članicu NATO-a koja ne izdvaja dva dsto BDP-a za odbranu.

Stoltenberg je rekao da Trampovi komentari dovode u pitanje kredibilitet kolektivne bezbednosne posvećenosti NATO-a, prema kojoj će na napad na bilo koju zemlju članicu odgovoriti sve zemlje Alijanse.

Suočeni sa ratom u Ukrajini koji iscrpljuje vojne i finansijske resurse, i sa američkim paketom podrške koji je obustavljen zbog sukoba između demokrata i republikanaca u Kongresu, evropski lideri i visoki zvaničnici upozorili su da Evropa mora više da ulaže u svoje vojske i nove tehnologije i da pojača proizvodnju oružja.

Poslednjih sedmica čak su se pojavili i razgovori o tome da Evropa treba da razvija "nuklearni kišobran".

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading