Izbori
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Vodeći kandidat u predizbornim anketama, ministar odbrane Prabovo Subjanto, jedini je kandidat koji je bio politički aktivan tokom režima bivšeg diktatora Suharta.

On je ujedno i najstariji predsednički kandidat i ima 72 godine, a na prethodna dva glasanja izgubio je od sadašnjeg predsednika Džoka Vidoda, koji trenutno služi poslednji od dva dozvoljena mandata.

Odabrao je Vidodovog najstarijeg sina, Džibrana Rakabuminga Raku, za svog potpredsedničkog kandidata, što je potez koji bi mogao da poveća njegove šanse, s obzirom na popularnost odlazećeg predsednika.

Kritičari su optužili Vidoda da pokušava da izgradi političku dinastiju uprkos tome što je bio prvi predsednik nakon kraja diktatorske vladavine Suharta 1998. godine, koju su karakterisala rasprostranjena kršenja ljudskih prava, pljačka i politički nemiri.

Subjanto, bivši general-potpukovnik koji se oženio jednom od Suhartovih kćerki, bio je dugogodišnji komandant specijalnih vojnih snaga "Kopasus". Otpušten 1998. godine nakon što je otkriveno da su snage "Kopasusa" kidnapovale i mučile političke protivnike Suharta.

Te godina kidnapovane su najmanje 22 osobe, od kojih se 13 političkih aktivista do danas vodi kao nestalo, a njihove porodice jednom nedeljno protestuju ispred predsedničke palate.

Subjanto se nikada nije našao pred sudom i oštro je negirao bilo kakvu umešanost, iako je nekoliko njegovih podređenih osuđeno za zločine počininjene tokom Suhartove diktature.

Kampanje koja je završena prošlog vikenda, Subjanto i njegovi stratezi su koristili veštačku inteligenciju i platforme društvenih medija kao što je TikTok, da kako bi ga približili mlađim biračima.

Jednom prilikom plesao je na sceni kampanje i obećao da će otvoriti skoro 20 miliona radnih mesta tokom svog prvog mandata ako bude izabran.

Dvojica bivših provincijskih guvernera, Anjes Basvedan i Ganjar Pranovo takođe su se našli na glasačkim listićima, prenosi AP.

Basvedan, bivši šef islamskog univerziteta, bio je guverner Džakarte do prošle godine.

On je služio kao ministar obrazovanja i kulture od 2014. do 2016. godine, kada ga je Vidodo uklonio iz kabineta nakon što ga je optužio da nije rešio probleme hiljada učenika pogođenih šumskim požarima.

Basvedan se protivi Vidodovom planu da premesti glavni grad Indonezije iz Džakarte u Nusantaru na ostrvu Borneo, što uključuje izgradnju vladinih zgrada i stambenih enklava krčenjem bujnih tropskih prašuma.

Pranovo je kandidat vladajuće stranke, ali nema podršku Vidoda, a kao guverner je odbio da dozvoli Izraelu da učestvuje na Svetskom prvenstvu u fudbalu do 20 godina koje se održavalo u njegovoj provinciji, nakon čega je FIFA promenila domaćina igara.

Pod Vidodoom, Indonezija je imala period značajnog ekonomskog rasta, u proseku 5 odsto godišnje, osim 2020. godine, kada je privreda pala zbog pandemije koronavirusa.

Njegov ekonomski plan, nazvana "Zlatna Indonezija 2045", predviđa da Indonezija postane jedna od pet najjačih svetskih ekonomija sa BDP-om do devet biliona dolara, tačno vek nakon što zemlja stekla nezavisnost od holandskih kolonizatora.

Ovi izbori će takođe uticati na SAD i Kinu, budući da Indonezija ima veliko domaće tržište, prirodne resurse poput nikla i palminog ulja i diplomatski uticaj na susede iz jugoistočne Azije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading