Bajden
Foto: Alo/Shutterstock

Izbori se bliže, a Bajden dominira trkom za nominaciju u Demokratskoj stranci, pa se postavlja pitanje kakav bi bio razvoj događaja ako bi odlučio da se povuče - ili ako drugi donesu takvu odluku u njegovo ime.

Uprkos lošim rezultatima u predizbornim anketama i pitanjima o njegovim godinama, koja postavljaju i neke demokrate, Bajden je ostao pri svom planu da se kandiduje za drugi predsednički mandat nakon što je raščistio teren u Demokratskoj stranci od bilo kakvih ozbiljnijih izazivača. 

Podseća se da je na stranačkim izborima pobedio u prve tri države u kojima je održano glasanje: Nju Hempširu, Južnoj Karolini i Nevadi. 

Uz to, rok za prijavljivanje kandidata u većini od preostalih 47 država je prošao. I dalje ima vremena u 11 država i u Vašingtonu za mogućeg novog takmaca u trci demokrata, ali u tri, Konektikatu, Indijani i Merilendu, rok ističe danas.

Dakle, ukoliko bi se Bajden povukao, na primer ove nedelje, i dalje bi bilo vremena za druge demokrate da stave svoje ime na glasački listić u nekim državama. Ali čak i kad bi to učinili, novi kandidat ne bi mogao da dobije većinu glasova delegata na glasačkim mestima. U tom slučaju, kandidat demokrata bi se verovatno birao na nacionalnom skupu demokrata u Čikagu u avgustu.

Ako bi to bio slučaj, velika grupa zainteresovanih za predsedničko mesto, poput potpredsednice Kamale Haris i guvernera Kalifornije Gevina Njusoma, nadmetala bi se da ubedi više od 4.000 demokrata da im daju nominaciju.  

Član Nacionalnog komiteta demokrata i stručnjak za izbore Ilejn Kamarik kaže da ukoliko bi Bajden ispao pre velikog skupa demokrata, delegati bi tada morali da odluče za koga da glasaju, bez obzira na to ko ih je izglasao da ga predstavljaju. 

Kao drugoj u hijerarhiji, da li bi Bajdenova nominacija u slučaju povlačenja automatski prešla na Kamalu Haris kao njegovu potpredsednicu, postavlja se pitanje u tekstu.

Ne nužno. Ona bi verovatno imala koristi od njihove zajedničke infrastrukture za kampanju ako bi se kandidovala za predsednika u njegovom odsustvu, ali ona ima sopstvene probleme u vezi sa popularnošću, konstatuje Skaj njuz.

S obzirom na to da nema naslednika predsednika Bajdena spremnog da uskoči, bilo kakvo takmičenje za njegovu zamenu bilo bi nepredvidivo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading