Tenk
Foto: Promo/Ministarstvo odbrane

Prema istraživanju Međunarodnog instituta za strateške studije (IISS) objavljenom danas, Rusija troši preko 30% svog budžeta na vojsku. NATO države su u poslednjoj deceniji povećale ulaganje u vojsku za 30%, verovatno kao odgovor na rusku invaziju na Krim 2014. godine.

Donald Tramp izazvao je burne reakcije kada je pre dva dana kritikovao neke članice NATO-a zbog nedovoljnih ulaganja u vojsku, koja prema NATO standardima iznose 2% državnog budžeta. Tramp je izjavio da podržava akcije protiv članica Saveza koje ne ispunjavaju ovaj uslov.

Prema IISS istraživanju, SAD i Evropa povećavaju proizvodnju projektila i municije, sa fokusom na artiljeriju i sisteme protivvazdušne odbrane, oblasti koje su bile zanemarene od hladnog rata. Kina i Rusija više se fokusiraju na nove tehnologije, kao što su hipersonični projektili koji putuju i više od pet puta brže od zvuka, čineći ih izuzetno teškim za presretanje.

"Ulaganja se obnavljaju i u nuklearno oružje. Kina gradi nove silose za projektile, dok SAD modernizuje bojeve glave i sisteme isporuke", navode iz IISS-a. IISS već 65 godina objavljuje izveštaj koji prati stanje svake vojske u svetu.

Ističu da Kineska komunistička partija povećava svoju sposobnost projekcije moći, što navodi zapadne države i druge azijske zemlje da pojačaju saradnju. Takođe su napomenuli rastući uticaj Irana koji opskrbljuje Hute projektilima i prodaje dronove Rusiji.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading