Žena izgorela u požaru
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Nekoliko dana ranije, 52-godišnji Bujji Aamma iz Berhampura, Indija, teško je izgorela u požaru u kući 1. februara. Prevezena je na lečenje u Medicinski fakultet i bolnicu MKCG, sa opekotinama koje su joj zahvatile polovinu tela.

Vratila se kući, ali je ostala u veoma lošem stanju.

Zbog lošeg finansijskog stanja porodice, nisu uspeli da je prebace u drugu bolnicu na dalje lečenje, a nekoliko dana kasnije, u ponedeljak, nije otvorila oči.

Aammin muž, Sibaram Palo, verujući da je umrla, organizovao je da se u mrtvačkim kolima odveze na kremaciju.

- Mislili smo da je mrtva i obavestili druge u tom mestu da organizuju kombi pogrebna kola da prenesu telo do mesta za kremaciju - poručio je on.

Jedna žena, K Čirandžibi, koja je pratila Aammu u mrtvačkim kolima, rekla je da su skoro završili sa sastavljanjem pogrebne lomače kada je otvorila oči.

- U početku smo bili uplašeni jer nikada nismo videli takav incident, iako smo čuli neke priče - navela je ona.

Vozač mrtvačkih kola Khetrabashi Sahu, koji je prvobitno uzeo Aammino telo iz njene kuće u 09.00 ujutro, pozvan je da je pokupi, živu i dišuću, sa terena za kremaciju samo pola sata kasnije. Odvezena je kući istim pogrebnim kolima.

Kako kažu u krematorijumu, meštani ne moraju da daju umrlicu da bi obavili poslednje obrede člana porodice.

Poslednji obredi su veoma važni u indijskoj kulturi i u velikoj meri su vezani za prirodno okruženje.

Kada osoba umre, telo se stavlja na travnatu prostirku ili na pod. Ovo simbolizuje smrt koja se dešava u naručju zemlje. U usta preminule osobe sipa se posebna voda, pale se sveće i pored tela stavlja činija za pirinač. Telo zatim treba odneti u krematorijum sa pokrivenim očima.

Srećom, porodica Bujji Aamma je očigledno propustila ovaj detalj, dozvoljavajući im da vide kako ih otvara.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading