ZABRINJAVAJUĆI PODACI: U Crnoj Gori godišnje od raka oboli više od 20 dece
Foto: Shutterstock

“Podaci pokazuju da je duplo više dečaka, tj. dve trećine naspram jedne trećine devojčica. Najčešće dijagnoze malignih bolesti kod dece i adolescenata (0–18) u Crnoj Gori su leukemije, zatim maligni tumori mozga, kostiju i limfomi”, saopštili su iz Crnogorskog društva za borbu protiv raka, prenosi "Dan".

Kada se radi o preventivi, posebno se ističe da trudnice treba da izbegavaju infekcije, isto tako zračenje nikako nije dozvoljeno, kao ni pušenje i alkohol, a pored toga buduće majke treba da vode računa o načinu ishrane i života. Istovremeno treba znati da je posle porođaja obavezno dojenje deteta, jer je to svakako najuspešnija preventiva za mnoge bolesti.

“Na sreću, procenat izlečenja je veći nego kod odraslih i njih preko dve trećine se izleči, dok je preživljavanje na više od pet godina podignuto na 90 odsto zahvaljujući kombinaciji hemioterapije, hirurgije i postoperativnog praćenja dece. Najčešće maligno obolenje kod dece je akutna leukemija, gde je procenat izlečenja najveći, iznad 70 odsto, a terapija traje 105 nedelja. Simptomi tog oboljenja su brzo zamaranje, bledilo, odbijanje hrane ili sisanja, pojavljivanje modrica, tačkica na koži i upalnih infekcija koje traju duže nego što je uobičajeno”, ističu u saopštenju.

Prema nedavno objavljenim podacima NVO “Feniks” Crna Gora, godišnje oboli 15–20 dece, koja se šalju na lečenje u Beograd. Od 2006. do 2012. registrovano je oko 80 dece obolele od dečijeg kancera, a taj broj se svake godine povećava.

“U Crnoj Gori imamo jednog hematologa, dr Maju Kavarić, koja nam pomaže, ali nakon uspostavljene dijagnoze deca i roditelji u strahu i neizvesnosti odlaze u Beograd, na liječenje u odgovarajućim bolnicama”, saopštili su nedavno iz “Feniksa”.

Ističu da su kupili softver i reagense za određivanje nivoa methotrexata u krvi, čime bi se djeci oboleloj od leukemije boravak u Beogradu skratio za dva meseca.

“Rak kod dece je izlečiv u 75 odsto slučajeva. Zato ne treba tugovati nad sudbinom dece obolele od raka, već im treba pomoći da to prebrode. Rak se leči po svetskim protokolima hemoterapijom, zračenjem i transplantacijom koštane srži (po potrebi)”, naglašavaju iz te NVO.

Nadaju se da će kao prvo udruženje te vrste u Crnoj Gori uspeti da pomognu svoj deci iz Crne Gore oboleloj od raka i njihovim porodicama.

Samo oko 20 odsto obolelih ima pristup modernom lečenju

Prema procenama međunarodnih organizacija, oko trista hiljada dece u svetu godišnje oboli od karcinoma, od kojih se oko trećina, ili 100.000, ne uspe izboriti, dok svega 20 odsto ima pristup modernom lečenju. Karcinom je drugi najčešći uzrok smrtnosti dece u dobi od jedne do 14 godina. Interesantno je takođe da deca koja žive u nerazvijenim zemljama čine blizu 80 odsto ukupnog broja dece na svetu.

Cilj i svrha obdležavanja Međunarodnog dana dece obolele od malignih bolesti je da se podstakne podizanje društvene svesti o problematici raka kod dece i kako prepoznati bolest na vreme, kako se boriti i kako i na koji način svako od nas može učestvovati u stvaranju široke mreže solidarnosti u cilju pomoći i podrške oboljelim mališanima i njihovim porodicama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading