Amir Tomašić
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

doček Nove 2023. godined Amir je dobio takvu temperaturu, da nije mogao da stane na noge. Otišli smo kod lekara, a nakon što je odrađena krvna slika, saopštili su mi da hitno moramo u "Tiršovu" na transfuziju - kaže na početku razgovora za Alo! Amirova mama Nataša Martić. 

Baš pred Božić, koji je trebalo da im bude najradosniji, 5. januara saznaju da maleni dečak predivnog osmeha ima "All" tip leukemije. Pored prvog šoka i napada straha, majka se sabrala i rekla sebi da jeste teško, ali da se i to leči. 

Međutim, nakon nekoliko dana rekli su da je njeno dete u visokom riziku, jer slabo reaguje na hemoterapiju, a s druge strane je izuzetno teško podnosi. 

- Kao da to nije bilo dovoljno, nakon jednog leka dobija trombozgu na mozgu i blagi moždani udar. Mogla bih svaki od ovih trenutaka da opisujem satima, ali njih ima toliko mnogo. Ni tu nije kraj problemima. Nastavilo se sa hemoterapijom, a onda moj sin upada u sepsu i tri meseca se doktori bore za njegov život. I pobeđuju, Amir pobeđuje - kaže ona u suzama, ali i uz zadršku: 

- Međutim, stižu nam genetski testovi, nažalost, rezultati loši - kažu da Amir ima dve retke bolesti uz leukemiju. Centralnu nervnu trombozu i hipogamaglobulemiju.

Od momenta kada je saznala da Amir ima sve ove bolesti u stalnom je strahu za njegovo zdravlje. 

- Zbog slabog imuniteta stalno moram da ga držim izolovanog od druge dece i ljudi, pa čak i od rođene sestre. Dane provodimo zatvoreni, igrajući se plastelinom, crtamo, kuvamo, čitamo...mada teško nam je što smo po ceo dan zatvoreni. Ponekad prošetamo kada on može duže da stoji, jer zbog terapije uglavnom ne može... 

Jedno vuče drugo, pa tako mamu Natašu nekada pitaju zašto ne prošetaju, a Amir zbog stalne temperature nepoznatog uzroka prima steroide zbog kojih ne može da stoji. 

- Uglavnom koristimo dečja kolica, a njemu je zbog toga neprijatno. Ne voli da ga deca vide u bebi kolicima, pa je tužan. Često priča i o vrtiću, nedostaje mu.

Amir je jedno bistro dete, a i više nije mali, tako da često pita i o tome kakve su njegove šanse. 

- Pita me o bolesti, o smrti, teško mi je kada postavlja ova pitanja - kaže mama Nataša i dodaje da je inače on veselo dete sa puno želja, mada je svestan da mnoge ne može da mu ostvari: 

- Žao mi je, ali ne mogu da mu priuštim čak ni neke obične stvari, igračke, odlazak u zoološki vrt...  

Vezani za Beograd i Tiršovu

Zbog njegovih temperatura nepoznatog porekla Amir i njegova porodica bili su prinuđeni da se presele u Beograd, gde kao podstanari žive u blizini bolnice u Tiršovoj. Zbog svega toga, svaka pomoć u vidu hrane, higijene, novčana i bilo koja druga vrsta pomoći im je dobrodošla. 

Za pomoć ovom dečaku i njegovoj porodici otvoren je i namenski račun, na koji svi koji su u mogućnosti mogu da mu pomognu, uz sledeće podatke 

Za Tomašić Amira

NLB Komercijalna banka, 

Broj računa: 205-9011009149915-35

BONUS VIDEO: 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading