NEMCI OŠTRO PROMENILI STAV PREMA RUSIJI? Otkriveno šta ih "najviše plaši"
Foto: EPA/Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Tako je istraživanje u Nemačkoj pokazalo da je Rusija zauzela sedmo mesto u rangu ugroženosti, iako je godinu dana ranije bila na prvom. Stanovnike Nemačke više brinu masovne migracije, radikalni islamizam, sajber napadi, organizovani međunarodni kriminal, uništavanje prirodnih staništa i rastuća nejednakost.

„Građani Nemačke Rusiju smatraju tek sedmim najvažnijim problemom, a Italijani 12.“, navodi se u publikaciji.

Predstavnici Japana i Velike Britanije (prvo mesto), Kanade (treće mesto) i SAD (četvrto mesto) i dalje smatraju Rusiju jednom od glavnih pretnji .

Prema autorima izveštaja, iako je sukob u Ukrajini „označio promenu ere“ za zemlje G7, dve godine kasnije „postoje znaci da njen uticaj na percepciju pretnje slabi“.

„Kina, Indija i Južna Afrika nastavljaju da gledaju na Rusiju kao na saveznika, a ne kao pretnju, a Brazil je neodlučan“, navodi se u studiji.

Istraživanje je sprovedeno na nekoliko tačaka: koliki je rizik za državu u celini, da li će se povećati ili smanjiti tokom godine, koliko je rizik realan, kao i koliko je zemlja spremna da odgovori na pretnju. U studiji , sprovedenoj od 24. oktobra do 16. novembra 2023. godine, učestvovalo je ukupno 12 hiljada ljudi iz zemalja G7 i nekih zemalja BRIKS-a .

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading