Džozef Bajden
Foto: Alo/Tanjug

Portparol za pravna pitanja Bele kuće Ijan Sams izjavio je da je tužilac prekoračio svoj nadležnosti navodeći da Bajden ima "smanjene sposobnosti zbog starosti".

On je kritikovao Hurov izveštaj tokom retke konferencije za štampu u petak. Iako se u izveštaju ne poziva na pravno gonjenje aktuelnog predsednika, Sams je upitao zašto se Hur uopšte bavio predsednikovim godinama.

- Kada je neizbežan zaključak da činjenice i dokazi ne podržavaju nijednu optužbu, ostaje vam da se pitate zašto ovaj izveštaj troši vreme na bespotrebne i neprikladne kritike predsednika - dodao je on.

Iako Sams nije osporio Hurove namere, potpredsednica Kamala Haris je sugerisala da je specijalni tužilac "politički motivisan", tvrdeći da njegov opis Bajdena "ne može biti pogrešniji u pogledu činjenica".

- I zato ću reći, kada je reč o ulozi i odgovornosti tužioca u ovakvoj situaciji, trebalo bi očekivati viši nivo integriteta od onoga što smo videli - navela je Harisova.

Hura je tadašnji predsednik Donald Tramp prvobitno imenovao za tužioca okruga Merilend 2018. godine, ali je podneo ostavku nakon samo tri godine. Vratio se u vladu početkom 2023. godine, kada ga je američki ministar pravde Merik Garland postavio na mesto specijalnog tužioca za istragu poverljivih dokumenata.

U izveštaju od 345 stranica objavljenom u četvrtak, Hur je napisao da je istraga "otkrila dokaze da je predsednik Bajden namerno zadržao i obelodanio poverljive materijale nakon svog potpredsedničkog mandata, kada je bio obični građanin", ali je dalje zaključio da bi potencijalni porotnici videli Bajdena kao "dobronamernog, starijeg čoveka sa lošim pamćenjem".

Tužilac je na kraju odlučio da ne pokrene krivičnu postupak protiv aktuelnog predsednika.

Dok je Bajden pozdravio tu odluku tokom konferencije za novinare u četvrtak, on je odbacio Hurove reference na njegove poodmakle godine, insistirajući da je njegovo pamćenje "dobro" i da "zna šta radi".

Samo nekoliko minuta kasnije, Bajden je egipatskog predsednika Abdela Fataha el Sisija pogrešno nazvao liderom Meksika, što je poslednjoj u nizu sličnih gafova poslednjih dana.

Kao najstariji predsednik u istoriji SAD, fizička sprema osamdesetjednogodišnjeg Bajdena je među najvećim problemima američkih glasača koji ulaze u izbornu sezonu 2024.

U nedavnoj anketi En-Bi-Si Njuza, 76 odsto ispitanika je izrazilo veliku ili umerenu zabrinutost zbog predsednikovog "mentalnog i fizičkog zdravlja", što odražava slične rezultate drugog istraživanja sprovedenog prošlog septembra.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading