PUTIN POTPISAO UKAZ Kadirov nagrađen Ordenom za zasluge pred otadžbinom
Foto: AP

Nagrađen je zbog velikog doprinosa u jačanju ruske državnosti, odbrambene sposobnosti zemlje i socijlno-ekonomskog razvoja Čečenske Republike, navodi se u potpisanom dokumentu.

Kadirov je ranije bio odlikovan ordenom "Za zasluge pred otadžbinom" trećeg i četvrtog stepena. Pored toga, ima zvanje Heroja Rusije, a odlikovan je i Ordenom Aleksandra Nevskog, Ordenom za hrabrost i Ordenom časti.

Državna nagrada Ruske Federacije koju Kadirov dobija se dodeljuje za izuzetno važne zasluge u vezi sa jačanjem ruske državnosti, društveno-ekonomskog razvoja zemlje, jačanje mira, prijateljstva i saradnje među narodima.

Kadirov se od početka Specijalne vojne operacije bori na frontu, a čečenske trupe su sastavni deo Ruske nacionalne garde.

Ramzan Ahmatovič Kadirov je ruski državnik i političar, lider Čečenske Republike, član Biroa Vrhovnog saveta političke stranke Jedinstvena Rusija, Heroj Ruske Federacije (od 2004. godine). Sin je "prvog predsednika Čečenije" Ahmata Kadirova.

Čin general-pukovnika stekao je 5. oktobra 2022, za vreme rata u Ukrajini, tokom bitke za Marijupolj, gde je lično komandovao čečenskim trupama. Ovaj čin sigurno nije dobio iz protokolarnih razloga. Dodelio mu ga je predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

Ramzan Kadirov rođen je 5. oktobra 1976. godine, u selu Centaroj, u Kurčalojevskom rejonu Čečeno-Ingušetske Autonomne Republike, u Sovjetskom Savezu, kao najmlađi sin Ahmata Kadirova. Kadirovi, inače, pripadaju jednom od najvećih i najuglednijih čečenskih klanova – klanu Benoj.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading