Kadirov
Foto: EPA/EPA-EFE/TATIANA BARYBINA / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

Kadirov uživa široku slobodu od Putina da vodi Čečeniju kako želi, ali je ove nedelje naljutio čak i prokremljske tvrdolinijaše pohvalivši svog 15-godišnjeg sina što je prebio jednog etničkog Rusa u čečenskom pritvoru.

Kadirov je na Telegramu objavio da su on i Putin razgovarali o nizu tema, uključujući ulogu čečenskih boraca u Ukrajini. On je zadirkujući dodao da su pokrenuta "druga pitanja" i obećao "o ovome više kasnije".

Nije jasno da li je mislio na incident premlaćivanja prošlog meseca u kojem je njegov sin Adam šutnuo i udario zatvorenika po imenu Nikita Žuravel koji je optužen za spaljivanje Kurana.

Kadirov je u ponedeljak objavio snimak napada i rekao da je ponosan na svog sina jer brani svoju muslimansku veru.

Navodno spaljivanje Kurana nije se dogodilo u Čečeniji, ali su ruski istražitelji rekli da su Žuravela prebacili u čečenski pritvor jer su tamošnji muslimani sebe videli kao žrtve incidenta.

Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan

Foto:AP

 

 

Premlaćivanje je otvorilo Putina optužbama da je predao etničkog Rusa "da ga prebijaju Čečeni", rekao je ove nedelje bivši govornik Kremlja Abas Galjamov, sada oštar Putinov kritičar. Čak su i prokremljovski ratni komentatori opisali ovu epizodu kao uznemiravajuću.

Ovog meseca su se kružile glasine da je Kadirov (46) teško bolestan u bolnici, ali se nasmejao i pokazao mišiće kada ga je novinarka ruske televizije pitala o njegovom zdravlju.

Kadirov je javno razmišljao o predaji vlasti u nekom trenutku i podigao je profil svoja tri sina tinejdžera, od kojih je najstariji fotografisan sa Putinom u Kremlju u martu.

Obezbeđivanje stabilnosti u Čečeniji je od vitalnog značaja za Moskvu, koja je vodila dva brutalna i skupa rata od raspada Sovjetskog Saveza kako bi sprečila da se otcepi.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading