si i putin
Foto: EPA/EPA-EFE/PAVEL BYRKIN / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

"Dve strane treba da sprovode blisku stratešku saradnju kako bi zaštitile svoj nacionalni suverenitet, bezbednosne i razvojne interese i da se odlučno odupru mešanju spoljnih sila u unutrašnje stvari", rekao je Si Đinping, prenose "Ria novosti" pozivajući se na kinesku centralnu televiziju.

Putin i Si imali su "duboku razmenu mišljenja o aktuelnim međunarodnim i regionalnim pitanjima", kako prenosi kineska televizija, i složili se da će u ovoj godini nastaviti da održavaju bliske kontakte i razmenu mišljenja o kinesko-ruskim odnosima i strateškim pitanjima od zajedničkog interesa, prenosi Tass.

Dodatno, Đinping je istakao da Moskva i Peking treba da zajedničkim snagama održe stabilnost proizvodnih i prodajnih lanaca.

"Kina i Rusija moraju da daju novi podsticaj bilateralnoj saradnji, kao i da podrže stabilnost proizvodnih i prodajnih lanaca konsolidovanim naporima", rekao je Si, a prenosi Centralna televizija Kine.

Odnose Rusije i Kine, prema rečima kineskog lidera, očekuju nove mogućnosti u budućnosti, istakavši da se ove godine navršava 75 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

"Gledajući unazad na put koji smo prešli, vidimo da smo zajedno prošli mnoga iskušenja i nevolje", rekao je Si Đinping Kineski predsednik Si Đinping razgovarao je telefonski sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uoči praznika lunarne nove godine, javila je kineska državna CCTV.

Kineska nova godina počinje ove godine 10. februara, a praznične svečanosti će trajati još dve nedelje. Tog dana ulazimo u godinu drvenog zmaja, koja će trajati do 28. januara 2025. godine, prenela je agencija RIA Novosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading