zombi apokalipsa
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Komitet za nauku, inovacije i tehnologiju čuo je dokaze stručnjaka tokom sesije pod nazivom „Zombi apokalipsa ili spasioci životne sredine?“ i upitao „da li bi zaista mogli da započnu zombi apokalipsu kao što je prikazano u jednoj američkoj TV seriji?“.

Pre nego što počnete da se rugate, scenario je u toj seriji je zasnovan na stvarnoj gljivici, Ophiocordyceps unilateralis, koja slavno pretvara mrave u zombije – terajući ih na samoubilački uspon uz travu i biljke u nadi da će ih pojesti životinja koja tzda prolazi.

Čudan i divan svet gljiva je složen. Gljive se ne smatraju biljkama tek od 1969. godine, i ima još mnogo toga da se nauči o njima – i potencijalno milioni neotkrivenih vrsta.

Od onih koje poznajemo, otkriveno je da samo nekoliko mogu da zaraze ljude, ali neke čak sa smrtonosnim posledicama.

Dr Irina Družinina, viši vođa istraživanja u Kraljevskim botaničkim vrtovima u Kjuu, posvetila je svoju karijeru razumevanju ovih složenih organizama koji nisu ni biljni ni životinjski.

- Postoji samo nekoliko gljivica koje su posebno [opasne] za zdrave ljude“, kaže ona za Metro.co.uk.

- Većina ovih gljiva pripada redu "Onygenales", hrane se keratinom i naseljavaju Centralnu i Južnu Ameriku i ekvatorijalnu Afriku.Oni se hrane našim noktima i kosom, izazivajući sistemske infekcije u ljudskim telima, ali ne mogu da nas pretvore u zombije - rekla je ona.

Međutim gljive Onygenalesnisu jedina potencijalna pretnja.

„[Još jedan] primer je Candida auris, izuzetno otporan na lekove“, kaže dr Družinina i dodaje:

- Prvi put prepoznat 2008–2009. u Japanu, sada preti bolnicama širom sveta, uključujući SAD i UK.

 

Gljive mogu biti smrtonosne

Nedavna studija pokazala je da se smrtnost od gljivičnih infekcija udvostručila širom sveta u poslednjoj deceniji, uključujući mnoge od infekcija kandidom.

Candida nije samo primer smrtonosne gljivice, već naglašava odakle bi sledeća moguća opasnost preti.

Gubitak staništa i klimatske promene su dve najveće pretnje svetu prirode, ali kada su u pitanju nove bolesti – ili čak pandemije – dve povećavaju rizik.

„U ovom slučaju ne govorimo o mutacijama, već o opadanju prirodnih staništa, migracijama i nenamernom kršenju mikrobiološke bezbednosti ili karantinskih mera, koje utiču ne samo na ljude, već i na proizvode, prirodne resurse i hranu“, kaže dr Družinina.

Mogu li ljudi postati gljivični zombiji?

Međutim, postoji jedan veliki faktor koji nas štiti od potencijalne zombi apokalipse, a to su naša sopstvena tela.

„Ophiocordyceps i druge entomopatogene gljivice specijalizovane su za parazitiranje insekata i pauka, koji su svi hladnokrvni“, kaže dr Družinina.

„Oni ne mogu da napadaju ljude samo zato što ne mogu da podnose temperaturu naših tela", objašnjava ona.

„Jedna teorija o pokretačkim silama evolucije sisara sugeriše da je telesna temperatura u početku evoluirala kao odbrambeni mehanizam protiv gljivičnih infekcija.“

Dakle, za sada smo bezbedni. Uglavnom, piše britanksi Metro.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading