PANIKA MEĐU NAUČNICIMA U SAD Zaraza se širi među jelenima, pretvara ih u zombije: Mogla bi da pređe na ljude
Foto: Alo/Alo/Aleksandar Đorđević

Spongiformna encefalopatija ili "bolest hroničnog trošenja" pogađa mozak zaražene životinje i izaziva simptome kao što su letargija, nervoza, pojačano slinjenje i škrgutanje zubima sa "praznim pogledom" kao zombi.

Životinje koje su zaražene takođe otežano hodaju, gube na težini i ne plaše se kontakta sa ljudima.

Prema informacijama Geološkog zavoda SAD, bolest se do sada proširila na 32 američke države i četiri kanadske provincije. U Kanzasu, Viskonsinu i Nebraski, više od 40 okruga prijavilo je slučajeve infekcije. Takođe je pronađen kod oko 800 jelena širom Vajominga.

- To je bolest koja je neizbežno fatalna, neizlečiva i veoma zarazna. Glavni problem je što nemamo efikasan i jednostavan način da ga iskorenimo, u životinjama koje inficira ili u okruženju koje kontaminira - upozorio je Kori Anderson, kodirektor CVD programa na Univerzitetu u Minesoti.

Majkl Osterholm, američki epidemiolog koji je upozorio na rizike od kravljeg ludila za ljude, veruje da bi širenje ove bolesti širom SAD moglo da postane "katastrofa" sa potencijalom da se proširi i izvan životinja.

Tokom 2019. godine on je takođe upozorio da laboratorijska istraživanja pokazuju verovatnoću prenošenja na ljude ako se konzumira kontaminirano meso.

- Moguće je da će broj slučajeva kod ljudi biti priličan i da se neće raditi o izolovanim događajima - dodao je on.

Bolest se poredi sa bolešću kravljeg ludila jer se takođe širi preko patogenih proteina zvanih prioni i izaziva niz simptoma sličnih demenciji.

– Da je Stiven King mogao da napiše roman o zaraznim bolestima, pisao bi o prionima na ovaj način – rekao je Osterholm.

Prionske bolesti pripadaju porodici retkih moždanih bolesti koje pogađaju ljude i životinje, uključujući kravlje ludilo kod goveda i varijantu Creutzfeldt-Jakobove bolesti kod ljudi.

Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti izrazili su zabrinutost da spongiformna encefalopatija takođe može predstavljati rizik za ljude, ali do sada nisu zabeležili nijedan slučaj prenošenja infekcije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading