ŠOKANTNI REZULTATI PRVIH IZLAZNIH ANKETA Da li će se ovo zaista desiti u Azerbejdžanu?
Foto: Alo/Alo!/Vladimir Marković

Izlazne ankete pokazuju da predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev ima podršku od 93,9 odsto, dok se u Karabahu popeo na skoro 100 odsto, prenosi Juronjuz.

Prema izlaznim anketama, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev će odneti veliku pobedu na izborima u svojoj zemlji.

Ovo su prvi izbori otkako je Azerbejdžan preuzeo kontrolu nad Nagorno-Karabahom, na koji polaže pravo i Jermenija.

Izbori u Azerbejdžanu

U Azerbejdžanu se danas održavaju prevremeni predsednički izbori, a birači odlučuju između sedam kandidata, uključujući aktuelnog predsednika Ilhama Alijeva, koji se kandidovao za svoj peti mandat.

Posmatrači i izborni analitičari očekuju visok odziv birača tokom današnjeg dana, koji je u Azerbejdžanu proglašen neradnim.

Analitičari navode i da je popularnost Alijeva dostigla vrhunac nakon što je ponovo uspostavio kontrolu Bakua nad spornim regionom Nagorno-Karabaha, prenosi agencija TASS. Prevremeni predsednički izbori u Azerbejdžanu se održavaju na osnovu ukaza koji je 7.decembra potpisao predsednik Alijev.

Redovni predsednički izbori trebalo je da budu održani u oktobru 2025. Prema azerbejdžanskom zakonodavstvu, predsednik Republike se bira na mandat od sedam godina. Prethodni predsednički izbori u Azerbejdžanu održani su u aprilu 2018. godine, prenose Nosovosti.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading