Španska policija
Foto: Alo/Profimedia

"Istovremeno je pretresena 21 prostorija u Španiji i 56 u Ekvadoru", saopštila je juče španska policija.

Grupa je prevozila kokain iz Kolumbije, gde je proizveden, u luku u susednom Ekvadoru. Odatle je transportovan brodom do španskih luka kao što su Malaga, Valensija i Barselona. Droga je bila sakrivena u kontejnerima sa bananama.

"Ta organizacija je odgovorna za pokušaj uvoza najmanje 3,2 tone kokaina u Evropu", saopštila je policija.

Grupa je imala šest trgovačkih kompanija u Ekvadoru i četiri u Španiji koje su ulagale novac od prodaje droge u nekretnine.

Albanac na čelu organizacije

Na čelu organizacije bio je albanski državljanin Dritan Gjika, povezan sa ekvadorskim biznismenom Rubenom Čeresom, koji je ubijen u martu, javila je novinska agencija EFE, pozivajući se na neimenovani izvor iz ekvadorske policije. Organizacija je uglavnom delovala iz španskog grada Malage i ekvadorskog grada Gvajakila.

Izvozila je banane iz Ekvadora u Albaniju, Belgiju, Holandiju i Tursku. Ekvadorska policija veruje da je sarađivala sa kriminalnom grupom u Albaniji koja je organizovala dalju distribuciju droge u Evropi.

Među uhapšenima su državljani Kolumbije, Argentine, Kine, Španije, Ekvadora i Albanije. Policija je od njih zaplenila 400.000 evra gotovine, luksuznih automobila i satova i blokirala nekretnine u Španiji vredne 13 miliona evra, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading