jevreji jerusalim
Foto: Alo/Printscreen

Na snimcima se vidi kako jedan od uhapšenih mladića prilazi u subotu svešteniku Nikodemu Šnabelu, igumanu Uspenske opatije, koji u društvu nemačke novinarke Natali Amiri prolazi pored Sionskih kapija.

Prvobitni incident nije snimljen kamerom, ali se jasno čuje zvuk pljuvanja. Šnabel i Amiri nastavljaju da šetaju Starim gradom, međutim, ponovo im prilaze isti mladići nakon čega su ponovo pljunuli Šnebela. Jedan od njih ga je navodno i šutnuo.

Drugi video koji je Amiri snimila prikazuje kako Šnabel pokušava da fotografiše lica mladića kako bi fotografiju pokazao policiji.

- Nemate pravo da me dirate i pljujete po meni - kaže jednom od muškaraca na engleskom dok drugi pokušava da spreči novinarku da snima.

Jedan od mladića prilazi Šnabelu uz psovke, međutim, stariji čovek interveniše i na hebrejskom ga ubeđuje da odstupi.

- To sam uradio svešteniku jer su hrišćani, brate, ja im to radim - kaže jedan od njih okupljenima.

Jedan od mladića, koji ima 17 godina, uhapšen je nedugo posle incidenta dok je drugi izgrednik uhapšen u svom stanu kasnije tokom dana. Mladićima je nakon saslušanja određen pritvor, prenosi Kurir.

- Svaka šteta naneta pojedincu na osnovu njihove vere ili bilo kog drugog motiva biće rešena odmah i sa nultom tolerancijom. Policija će istrajati u preduzimanju mera protiv svih koji pokušaju da naruše način života odnosno javni mir i ličnu bezbednost u Starom gradu - saopštila je policija.

Napad se dogodio istog dana kad je javno objavljeno pismo pape Franje jevrejskom stanovništvu Izraela koje osuđuje sve oblike antijudaizma i antisemitizma.

- Ako smo napravili bilo kakav korak napred sa papom Franjom i njegovim neverovatnim rečima osuđujući antisemitizam to je nadoknađeno time što su Jevreji tog dana pljuvali po katoličkom sveštenstvu i govorili užasne reči koje su zapisane. Treba ih ozbiljno kazniti. Ali to ne funkcioniše tako - rekla je aktivistkinja i osnivačica Centra za podatke o verskim slobodama Liska Harani.

Određivanje kućnog pritvora osumnjičenim mladićima nazvala je smešnim.

- To je njihovo vraćanje zajednici koja im aplaudira - rekla je Harani.

Aktivistkinja navodi da mržnja ortodoksne jevrejske zajednice povređuje izraelsko društvo.

- Sada, kad nas demonizuju širom sveta, ovakav incident je samo još jedan ekser u kovčeg. Treba svima u ortodoksnim zajednicama objasniti da je sada ovo najgori način da se povredi izraelsko društvo - rekla je Harani.

Specijalna telefonska linija, koja radi danonoćno, otvorena je prošlog juna za prijave o uznemiravanju i uništavanju imovine hrišćana. Izveštaji se zatim podnose policiji radi daljeg postupanja, a volonteri prate podnosioce pritužbi tokom procesa.

Latinska patrijaršija Jerusalima, predstavnik Vatikana, koji upravlja lokalnom katoličkom zajednicom u Izraelu, osudila je napad.

- Gonjenje počinilaca takvih zločina iz mržnje je važno sredstvo za odvraćanje i jačanje osećaja bezbednosti hrišćanskog sveštenstva u Svetoj zemlji i to posebno u Jerusalimu - saopštila je patrijaršija.

Šnabel, koji je poznat po svojoj podršci dijalogu i koegzistenciji, bio je meta pljuvačkih napada više puta u prošlosti.

Times of Israel/CNN

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Jan

05.02.2024 18:20

Ne čini drugome ono što ne želiš sebi !