fudbal
Foto: EPA

Prema novom sporazuma, Seul i Rijad će uspostaviti zajednički komitet koji će biti zadužen za formiranje radne grupe za istraživanje sistema naoružanja i razvoj, kao i proizvodnju, u okviru nastavka saradnje u odbrani, navodi DAPA.

Potpisivanju sporazuma, prema saopštenju DAPA, prisustvovali su južnokorejski ministar odbrane Šin Von-sik, koji je bio u poseti Rijadu na Svetskom odbrambenom sajmu kao deo jednonedeljnog putovanja na Bliski istok, kao i nejgov saudijski kolega Halid bin Salman Al Saud.

Južna Koreja želi da poveća prodaju naoružanja kako bi postala jedan od najvećih svetskih dobavljača oružja, uprkos, kako prenosi Rojters, oštroj konkurenciji na svetskom tržištu.

Seul je u 2022. godini, prema podacima južnokorejskog ministarstva odbrane, zabeležio skok od oko 10 milijardi dolara u prodaji naoružanja sa 7,25 milijardi dolara, koliko je bilo godinu dana ranije, na 17 milijardi dolara.

Dodatno, izvoz oružja u zemlje Bliskog istoka porastao je gotovo 10 puta od 2013. do 2022. godine, pokazuju podaci južnokorejske Trgovinsko-industrijske komore.

Poslednjih godina, južnokorejske kompanije Hanvha, Pongsan i LIG Nek1 su zajedno zaključili poslove sa Saudijskom Arabijom vredne oko 989 miliona dolara, za višecevne raketne bacače, municiju i elektro-optičke sisteme.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading