Bliski istok
Foto: AP/Planet Labs PBC (HONS)

U međuvremenu je Bajdenova administracija počela da se suočava sa nezgodnim pitanjima i kritikama republikanaca usmerenim na vreme i snagu američkog vojnog odgovora, prenosi BBC.

"Američki udari usmereni su na smanjenje vojnih kapaciteta frakcija koju podržava Iran, ali ne i na eskalaciju sukoba između Vašingtona i Teherana, iako to verovatno neće sprečiti neke buduće napade", izjavio je za BBC Mik Malroj, bivši zamenik pomoćnika američkog ministra odbrane za Bliski istok.

Prema njegovim rečima krajnja korist od odlaganja američke odmazde bila bi "izbegavanje direktnog rata" između SAD i Irana.

SAD su izvršile vazdušne udare na snage Revolucionarne garde Irana (IRGC) i frakcije bliske Iranu koje operišu u Iraku i Siriji na ukupno sedam lokacija, a prema tvrdnjama zvaničnika Pentagona, američke vazdušne snage su pogodili ukupno 85 pojedinačnih ciljeva.

Iako su Bela kuća i Pentagon u više navrata saopštavali da izbegavaju da najavljuju kontraudare, stručnjaci veruju da su upravo to uradile SAD sa krajnjom namerom da izbegnu širi rat sa Iranom.

Husein Ibiš sa vašingtonskog Instituta arapskih država Persijskog zaliva, ukazao je da se čini da su odlaganjem američkog odgovora SAD signalizirale "ono što neće da urade, a to je direktan napad unutar Irana".

Eksperti su predočili da SAD moraju da hodaju po tankoj linijij između odvraćanja neprijateljske zemlje kao što je Iran i sprečavanja eskalacije neprijateljstava u veći sukob.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading