vranešani na konjima
Foto: Printscreen/Ustupljena fotografija

Kako su vranešani u svom saopštenju naveli, Razgovor je protekao u veoma srdačnoj i prijateljskoj atmosferi.

Prethodno je predsjednik Skupštine, gospodin Mandić, primio prof.dr. Šerba Rastodera potpredsednika Odbora za obeležavanje 100 godina od događaja u Vranešu, tako da je to bio povod da primi i predstavnike Vraneša.

Predstavnici građana Vraneša izneli su jedinstven stav svih predstavnika Vraneških bratstava i svih građana Vraneša, koji u kratkim crtama glasi:

Neukusno je i neprimereno vraćati se 100 godina unazad, jer to nije put napretka, prosperiteta, pomirenja i suživota građana u Crnoj Gori. Taj put unazad, dovešće nas do podela i zavađa većih razmera koje nisu nikome u interesu i koje ne mogu ništa lepo doneti. Sve bi to imalo za posledice urušavanje zajedničkog suživota, raspirivanje nacionalne mržnje koja zasobom vuče brojne negativne posledice.

Građani Vraneša ne spore da je izvršen zločin nad muslimanima pomenute godine, ali su ogorčeni na pominjanju genocida nad muslimanima u Vranešu i na način kako to pojedini žele da predstave taj nemili događaj.

Ubistvo Boška Boškovića je bila samo incijalna kapisla svih prethodnih događaja i nesrećnih dešavanja.

Za rasvetljavanje i sagledavanje istorijske prošlosti, predstavnici Vraneša predlažu naučni skup, na kome će se sa naučnog i istorijskog pogleda doći do rasvetljavanja brojnih društvenih tokova i dešavanja iz naše bliže i dalje prošlosti koji su vezani za pomenutu temu. Na tom skupu izneli bi se istorijski dokazi, ukrstili  argumenti i činjenice i rasvetlili mnogi sporni i nesporni događaji. Zahtevi Odbora za održavanje pomenutog događaja, za građane Vraneša su neprihvatljivi, tako da je donešen konačni zaključak da u Vranešu ne može i neće biti nikakvog obeležavanja pomenutog događaja i datuma!

 

 

Svetislav Šestović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading