ABAZOVIĆ U KANDŽAMA "DRUGE FAMILIJE" Dritan na prekretnici, evo kakva ga sudbina čeka!
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Crnogorskoj javnosti je dobro poznat uzrok prerane “smrti” partije u kojoj su početne političke korake, pod patronatom Darka Pajovića, napravili najistaknutiji funkcioneri GP URA.

Pozitivna Crna Gora je napustila politički život Crne Gore, posle nepune četiri godine bivstvovanja, nakon što je glasovima troje poslanika Pozitivne Crne Gore (Dar­ka Pa­jo­vića, Azre Ja­sa­vić i Go­rana Tu­po­nje) 27. januara 2016. godine izglasano poverenje Vladi Mila Đukanovića.

Pozitivna je poslužila kao “žrtveno jagnje” u jednom od brojnih dilova sklopljenih između njenih osnivača Miška Perovića, Željka Ivanovića i Žarka Rakčevića (tzv. Druge familije) i Mila Đukanovića.

Druga familija je formirala Pozitivnu sa kratkoročnim ciljem da pomogne DPS-u ostanak na vlasti i spreči pad Mila Đukanovića. U tom smislu, narodne pobede na izborima u Nikšiću 2012 i  Podgorici 2014. su otvorenom izdajom pretvorene u poraz, a nakon što je domobran Darko Pajović poslat u diplomatsku misiju u Pekingu i “dogovorene” smrti Pozitivne, Ivanović i Perović se priklanjanju svom drugom projektu GP URA-i.

Godinu dana pre tog dobro kompenzovanog čina političkog samoubistva, siva eminencija Žarko Rakčević formira GP URA u koji inkorporira dio nezadovoljnog članstva iz Pozitivne.

Trenutna putanja GP URA nedvosmisleno podseća na put samouništenja, u srcu im bliske Pozitivne Crne Gore. Takođe, njihovo pozivanje na Sporazum tri lidera i ucjenjivanje ostatka parlamentarne većine, neodoljivo podseća na “Nikšićku platformu” Pozitivne iz 2012. godine. Naravno, autori oba antisrpska i ponižavajuća dokumenta su isti, što se može reći i za izvođače radova. Kao što tada “pozitivci” nisu hteli da dozvole da Srbin iz DF-a vodi Nikšić, tako ni sada “uraši” nisu radi da u Vladi vide predstavnike DF-a i Demokrata.

Činilo se da će se, nakon URA-ine majske “katarze” i “osvežavanja” svojih redova od štetnog uticaja Žarka Rakčevića, Šerba Rastodera i Blagoja Grahovca u Političkom savetu i julskog kongresa, Dritan Abazović učvrstiti svoju poziciju neprikosnovenog lidera tog političkog subjekta. Uspeo je Abazović na proleće da konsoliduje redove URA-e i ne dozvoli cepanje stranke od strane Žarka Rakčevića koji mu nije oprostio koaliranje sa prosrpskim političkim subjektima u novoj parlamentarnoj većini.

Međutim, izgleda da je Abazovića malo uljulkala slavljenička euforija iz Ulcinja kada je reizabran na čelu URA-e, što je iskoristila Druga familija koja je, čini se, uspostavila potpunu kontrolu nad delovanjem tog građanskog pokreta.

To je došlo do izražaja u periodu uoči, za vreme i nakon ustoličenja Mitropolita Joanikija na Cetinju, a naročito kada je posle tog dogođaja aktuelizovana priča o rekonstrukciji Vlade Crne Gore.

Tada se moglo uočiti da je većinski deo članstva URA-a pod uticajem Druge familije i koncerna Vijesti. Dok je Abazović davao garancije da će se ustoličenje održati u Cetinjskom manastiru, njegovi saborci, među kojiima je i najbliži saradnik Filip Adžić uporno su pozivali Mitropolita Joanikija da odustane od tradicionalnog verskog obreda u Prestonici.

Nakon što je Vladin ekspert blizak URA-i svojim nečinjenjem umalo aminovao izvođenje državnog udara u režiji DPS-a, premijer Krivokapić i predstavnici dve najveće koalicije u parlamentarnoj većini su se usaglasili da je Vladu Crne Gore neophodno politički osnažiti, kako se država ne bi ponovo našla na ivici ambisa kao što je bio slučaj 4. i 5. septembra.

Tada na scenu stupaju koncern Vijesti i URA koji, zabrinuti za svoje položaje u izvršnoj vlasti, na sve načine pokašavaju da održe trenutno neodrživo stanje. Drže etičke i moralne lekcije, pričaju isprazne priče o ekspertskoj Vladi, a zaboravljuju da je drugi čovek u njoj političar.

I upravo je na tom političaru, Dritanu Abazoviću, najveća odgovornost u ovom trenutku. On može da bude krucijalni dio rešenja koji bi vodio definitivnoj demontaži DPS-ovog sistema, reformama u Tužilaštvu i beskopromisnijoj borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i rasvetljavanju svih DPS-ovih afera. A to u ovom trenutku može učiniti jedino rekonstruisana i političarima osnažena Vlada Crne Gore.

Umesto da bude deo rešenja, URA je postala deo problema i to sve zahvaljujući Drugoj familiji, čijeg štetnog uticaja još uvek ne mogu da se ratosiljaju.

Abazović, ukoliko zaista želi dobro Crnoj Gori, mora postupiti na isti način kao pre pola godine i definitivno raskrstiti, ma koliko to bilo bolno po URA-u, sa Miškom Perovićem i Željkom Ivanovićem. Eliminisanjem Žarka Rakčevića iz URA-e, Dritan je pokazao da ima liderske kapacitete, koje bi morao potvrditi definitivnim otklonom od sivih eminencija- Perovića i Ivanovića.

Ukoliko to ne učini i ne sredi stanje u svom dvorištu, pomenuti dvojac će na kraju skloniti njega, jer se čini da u ovom trenutku oni drže konce u njegovoj kući.

Ako URA i dalje bude slijepo sledila agendu Druge familije i ne dozvoli rekonstrukciju Vlade, završiće na političkom groblju gde već pet godina u miru počiva njihova prethodnica Pozitivna Crna Gora koja je 2016. na isti način, paktiranjem sa DPS-om, ”branila nacionalne interese države”, odnosno harmoniju između Prve i Druge familije.

Kod Druge familije svako ima određen rok upotrebe, pa tako i GP URA, a toga bi Abazović morao biti svestan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading