Rat u Izraelu 2023
Foto: Printscreen/Printscreen

 

BLOG UŽIVO

Žena poginula u izraelskom napadu na Kan Junis

Palestinski ogranak Crvenog polumeseca saopštio je da je jedna žena poginula, a devetoro civila povređeno, u izraleskom napadu kod bolnice El Amal u Kan Junisu, na jugu Gaze. 

Više od 100 tela poginulih Palestinaca u sukobima u Gazi, sahranjeno je u masovnoj grobnici u Rafi, pograničnom gradu između Gaze i Egipta, piše palestinska novinska agencija Vafa.

Predaja tela

Tanjug/Ap

 

 

IDF: Kontrolisaćemo Gazu vojno i posle rata, kao u slučaju Zapadne obale

Izraelski ministar odbrane Joav Galant je u obraćanju članovima Kneseta najavio da Izrael namerava da zadrži vojnu kontrolu nad Pojasom Gaze i posle rata, kao i da je plan upravljanja sličan onom koji se sprovodi na Zapadnoj obali.

"Kontrolisaćemo Gazu i posle rata, jasno je da to neće biti Hamas. Ali, Izrael će Gazu kontrolisatai isključivo vojno", rekao je Galant.

Gardijan: Hamas je preživeo

Militanti Hamasa vratili su se na sever Pojasa Gaze, gde se mobilišu protiv izraelskih snaga i ponovo ogranizuju sistem uprave, piše londonski "Gardijan".

Na jugu, gde je skoncentrisan veći deo stanovništva Pojasa Gaze, Hamasovi službenici i policija drže čvrstu kontrolu, mada se poredak urušava u centralnim regionima te enklave. Očigledno oživljavanje Hamasa u oblastima koje su izraelske trupe zauzele i "očistile" tokom skoro četvoromesečne ofanzive, ukazuje na poteškoće sa kojima se izraelski premijer Benjamin Netanjahu suočava u ispunjavanju svog obećanja da će "slomiti" tu militantnu grupu.

Racije na Zapadnoj obali, uhapšeno 18 Palestinaca

Tokom racija na Zapadnoj obali IDF je uhapsio 18 Palestinaca.

Time se ukupan broj Palestinaca uhapšenih od 7. oktobra popeo na 6.390.

Neki od uhapšenih su bivši zatvorenici.

Hapšenja su izvedena u pokrajinama Dženin, Ramalah, Hebron, Nablus i Tulkarm i u okupiranom istočnom Jerusalemu, saopštilo je Društvo palestinskih zatvorenika.

Kremlj: Izuzetno je važno sprečiti širenje sukoba na Bliskom istoku

Rusija ne podržava bilo kakve akcije koje bi dovele do porasta tenzija na Bliskom istoku, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, komentarišući medijske izveštaje o mogućem američkoj "odmazdi" na iranske objekte posle napada na američku bazu duž granice između Sirije i Jordana.

"Ne pozdravljamo bilo kakve akcije koje mogu dovesti do destabilizacije situacije u regionu i eskalacije tenzija, posebno u pozadini već prevelikog konfliktnog potencijala koji vidimo u regionu", saopštio je Kremlj.

Ben-Gvir: Napustiću izraelsku vladu u slučaju nepromišljenog dogovora o taocima

Stranka "Jevrejska snaga", krajnje desničarski partner u koaliciji izraelskog premijera Benjamina Netanijahua, zapretila je danas da će napustiti vladu ukoliko se uđe u bilo kakav "nepromišljeni" dogovor sa Hamasom o taocima koje drže palestinski militanti.

"Nesmotren dogovor jednako krah vlade", napisao je Itamar Ben-Gvir, lider "Jevrejske snage" na platformi X (Tviter) u trenutku kada mediji izveštavaju da Izrael razmišlja o dugoročnom prekidu ofanzive na Pojas Gaze, uz posredovanje Katara i Egipta, preneo je Rojters.

Izrael predao palestinskim vlastima tela Palestinaca ubijenih u Gazi

Izrael je danas predao palestinskim vlastima tela više desetina Palestinaca koje su izraelske snage poslednjih nedelja ubile u Pojasu Gaze, saopštili su zdravstveni zvaničnici u palestinskoj enklavi.

Tela koja su držana u Izraelu predata su palestinskim vlastima na prelazu Kerem Šalom koji kontroliše Izrael, prenosi Rojters. Palestinski zvaničnici su rekli da će poginuli Palestinci biti sahranjeni u masovnim grobnicama u gradu Rafa na jugu Pojasa Gaze.

Izrael predao tela

Tanjug/Ap

 

 

Hanije: Posle razgovora u Parizu Hamas dobio predlog za prekid vatre

Lider Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da je ta palestinska organizacija dobila predlog za prekid vatre koji je dostavljen posle razgovora u Parizu i potvrdio da ga proučava.

Hanije je rekao da će posetiti Kairo radi dodatnih razgovora o predloženom planu, prenosi Rojters. On je ponovio da je prioritet organizacije okončanje izraelske vojne ofanzive i potpuno povlačenje izraelskih snaga iz Pojasa Gaze.

IDF: Uništeni raketni bacači Hamasa korišćeni za gađanje Tel Aviva

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su pogodile raketne bacače koje je Hamas koristio u jučerašnjem napadu na oblast Tel Aviva.

Najmanje 11 projektila ispaljeno je sa juga Gaze, u prvom napadu na Tel Aviv posle skoro dva meseca, navela je izraelska vojska. IDF dodaje da je nekoliko minobacača takođe bilo uskladišteno na mestu lansiranja raketa koje je pogođeno, prenosi Tajms of Izrael. U drugom udaru pogođena je lokacija koju koristi Hamasova protivtenkovska raketna jedinica, a izraelska vojska nastavlja i udare na grad Kan Junis u Gazi, dodaje se u saopštenju.

Hamas najavljuje odgovor na ubistva u bolnici u Dženinu

Hamas je objavio da "zločini izraelske vojske neće ostati bez odgovora" nakon što su izraelske snage ubile tri mlada Palestinca u bolnici Ibn Sina u gradu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Navodi se da su ubistva "nastavak zločina okupacije protiv našeg naroda od Gaze do Dženina" i ističe da je jedan od muškaraca bio ranjen i bio u krevetu kada je ubijen.

Hamas je potvrdio da je jedan od ubijenih bio član te grupe, dok je drugi bio pripadnik Bataljona Dženin. Treći ubijeni je takođe bio palestinski borac.

IZRAELSKA VOJSKA UPALA U BOLNICU Pucali su i u ljude u kolicima (VIDEO)

Pojavio se video snimak nadzornih kamera koji pokazuje trenutak kada su izraelske snage naoružane upale u bolnicu oko 5.30 sati po lokalnom vremenu.

Racije IDF-a u skloništu UNRWA u Gazi

Izraelske snage uhapsile su desetine Palestinaca nakon racije u skloništu koje vodi UNRWA u gradu Gazi, izveštava Vafa.

Papa: Bez rešenja dve države, pravi mir u Gazi je daleko

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja izjavio je da je hitno potreban globalni prekid vatre, kao i da bez primene rešenja dve države neće biti mira u Pojasu Gaze.

"Postojao je sporazum iz Osla, vrlo jasan, sa rešenjem sa dve države. Dok se taj sporazum ne primeni, istinski mir ostaje dalek", poručio je papa u intervjuu za italijanski list "La Stampa". 

IDF: Ubijena tri pripadnika Hamasa u bolnici, planirali velike napade

Izraelska vojska saopštila da je ubila tri naoružana pripadnika Hamasa u bolnici u Dženinu na Zapadnoj obali.

Prema navodima IDF-a, planirali su velike terorističe napade, uključujući i jedan koji liči na napad Hamasa na Izrael 7. oktobra. 

 

(Times of Israel)

 

Blinken: Napravljen korak ka oslobađanju talaca, na Hamasu je da odluči

Američki državni sekretar Entoni Blinken izrazio je nadu da će doći do pauze u borbama u Gazi, kao i da će zauvrat biti oslobođeni izraelski taoci.

Nakon razgovora u Parizu na kojem su učestvovali Mosad, CIA, predstavnici Katara i Egipta, Blinken je rekao da je napravljen dobar napredak i da postoji nada da će se krenuti napred.

"Rad na oslobađanju talaca je važan i obećavajući, a predlog koji se nalazi na stolu je snažan, ali i obavezujući. Na Hamasu je da odluči", rekao je Blinken. 

(Reuters)

Odgovornost za jučerašnji napad na američku vojnu bazu u Jordanu preuzela je proiranska grupa Islamski otpor u Iraku. Teheran odbacuje optužbe da je povezan s napadom. Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je da krivici za to delo odgovarati.

Portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi kaže da Bela kuća ne traži rat sa Iranom ili eskalaciju sukoba na Bliskom istoku.

Dok se čeka odgovor Amerike, izraelske snage gađale su nekoliko lokacija južno od Damaska, gde se, kako se pretpostavlja, nalazi štab iranske Revolucionarne garde i baza šiitskih ekstremista.

U Pojasu Gaze ne prestaju sukobi. Palestinske vlasti tvrde da je 215 ljudi ubijeno u izraelskim napadima u protekla 24 sata, 26.637 od početka sukoba. Najteže je na jugu enklave.

Predstavnici humanitarnih organizacija ponovo upozoravaju na očajnu situaciju u Gazi. Šef Međunarodne federacije društava crvenog krsta i crvenog polumeseca (IFRC) Jagan Čapagain ističe da se humanitarna kriza u Gazi produbljuje.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbeglicama (UNRWA) saopštila je da od kraja februara neće moći da nastavi rad u Pojasu Gaze ako se prekine finansiranje, koje je najavilo više zemalja, uključujući Ameriku, Veliku Britaniju i Nemačku.

Šef izraelske diplomatije odbio je da se sastane sa šefom Agencije, ponavljajući optužbe da su zaposleni u UNRWA učestvovali u napadu Hamasa 7. oktobra.

Zvaničnici Izraela, SAD, Egipta i Katara dogovorili su okvir za pregovore o sporazumu o taocima između Izraela i Hamasa, navodi se u izveštaju koji je preneo En-Bi-Si njuz. To je potvrdio i katarski premijer.

Predloženi sporazum bi omogućio oslobađanje preostalih američkih i izraelskih talaca, što bi pratile fazne pauze u borbama i isporuke pomoći Gazi, zajedno sa razmenom palestinskih zatvorenika.

BONUS  VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading