pucnjava izrael
Foto: Alo/Printscreen/Twitter

Izraelske trupe ubile su tri člana naoružane ćelije palestinske militantne grupe Hamas koja se krila u bolnici Ibn Sina u gradu Dženin, na Zapadnoj obali, saopštila je danas izraelska vojska. Navodi se da je ćelija planirala neposredne terorističke akcije, uključujući i jednu sličnu napadu Hamasa 7. oktobra na izraelska naselja u blizini Gaze.

Operaciju su zajedno izveli vojska, izraelska obaveštajna služba Šin Bet i specijalna policijska jedinica. Na internetu se pojavio snimak nadzornih kamera koji pokazuje trenutak kada su izraelske snage naoružane upale u bolnicu oko 5.30 sati po lokalnom vremenu. Bili su maskirani u civile, doktore i drugo medicinsko osoblje. Pojedinci su nosili i lažne brade ili su bili odeveni poput muslimanki.

Nosili su oružje, a jedan od njih i invalidska kolica. Navodno, čitava akcija je trajala 10 minuta. Nakon što su upali u bolnicu, otišli su na treći sprat i ubili tri muškarca sa prigušivačima pre nego što su izašli iz zgrade. Ubijeni su Muhamed Džalamneh (27), i braća Muhamed i Bazel Gazavi. Džalamneh je navodno bio u kontaktu sa sedištem Hamasa u inostranstvu, a pojedini izraelski mediji tvrde da je služio kao portparol Hamasovog oružanog krila u kampu Dženin. Muhamed Gazavi je navodno bio umešan u napade na izraelske trupe, dok je Bazel bio član Palestinskog islamskog džihada.

Šta je rekao Hamas?

Palestinski Hamas je saopštio da "zločini izraelske vojske neće ostati bez odgovora". Kako su naveli, ubistvo tri muškarca je nastavak "zločina okupatora nad našim narodom od Gaze do Dženina".  Jedan od mladića je povređen ležao u krevetu kada je upucan, dodali su.

Hamas je potvrdio da je jedan od njih bio njihov član, a drugi je služio u Bataljonu Dženin, još jednoj palestinskoj militantnoj organizaciji. Treći je bio palestinski borac, prenosi Al Džazira. "Palestinski borci neće biti zaplašeni ovim ubistvima ili oslabljeni zločinima našeg kukavičkog neprijatelja", istakli su u saopštenju.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading