PODGORIČKI NSD PRUŽIO PODRŠKU KUČIMA Šušić: Umesto spomenika vojvodi Mirku da stoji spomenik žrtvama pohare Kuča
Printscreen

Podsećanja radi, prethodne nedelje Kuči su pokrenuli peticiju izmeštanja spomenika Mirku Petroviću Njegošu iz centra Podgorice. Upravo on je osoba koja je sprovela krvavu poharu Kuča gde su stradala nejač, žene i starci, pre bezmalo 200 godina a DPS vlast mu je u „kučkom dvorištu“ postavila spomenik.

„Nemam sumnje da se podizanjem tog obeliska samo želela postići polarizacija, podela, gurnuti prst u oko Kučima i svim drugim građanima koji iz razumljivih i očiglednih razloga imaju velike rezerve kada su u pitanju zasluge tog lica“, naglasio je Šušić.

To je bio, istakao je on, jedan model vladanja na potpirivanju i izazivanju tenzija i mržnje.

„To je bila jedna stupidna ideološka matrica koja je težila da silom i inatom uteruje identitet i nameće svoj interes kao vrhovni kompas društva, gazeći i ljudske i Božije zakone”, jasan je on.

Upravo zato je, pojašnjava on, od svih Petrovića odabran vojvoda Mirko – kao simbol vlasti i države kakvu je DPS sa svojim narko partnerima priželjkivao.

„Kao pretnja svakom ko ne prihvati njihov interes i njihov patronat. Upravo zato je, od svih teritorija Crne Gore, odabrana Podgorica u kojoj su zločini tadašnjeg režima prema civilnom stanovništvu Kuča dosegli svoj vrhunac – da bude simbol legitimizacije zločina u ime vlasti. Stoga, inicijativa meštana Kuča je opravdana, utemeljena i predstavlja civilizovan odgovor na anti-civilizacijske akte prethodne administracije Glavnog grada i kao takva, imaće našu podršku“, pojasnio je on.

Prema njegovim rečima, u Podgorici, možda baš na tom mestu, treba da postoji spomenik žrtvama pohare Kuča, jer tragedija tog zločina je, kako kaže, nedovoljno poznata građanima Crne Gore, a ne zaostaje za onima u Pivi ili u Velici.

„Naprotiv, tim je veća što su u slučaju Kuča, žrtve i zločinci bili isti narod, što je zločin izvršen u ime centralne vlasti jedne dinastije, koja iz drugih razloga i zbog drugih ličnosti ima značajno mesto u našoj istoriji“, zaključio je, u razgovoru za BORBU, odbornik NSD-a u Glavnom gradu, advokat Mitar Šušić.

Borba

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading