Hamas
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Do ovog zaključka su došli predstavnici izraelske vojske i obaveštajnih službi, piše Njujork tajms. Oružje koje je izraelska vojska koristila za blokadu Gaze poslednjih 17 godina sada se koristi protiv njih.

Analitičari kažu da je grupa bila dobro naoružana uprkos vojnoj blokadi Pojasa, zahvaljujući podzemnim tunelima za krijumčarenje. Međutim, prema rečima eksperata i predstavnika izraelske i zapadnih obaveštajnih službi, nedavni obaveštajni podaci su pokazali da je Hamas bio u stanju da napravi neke od projektila i protivtenkovsko oružje od hiljada neeksplodirane izraelske municije ispaljene na Pojas Gaze.

Hamas takođe oprema svoje snage oružjem ukradenim iz izraelskih vojnih baza. Obaveštajni podaci, prikupljeni tokom višemesečnih borbi pokazali su da, baš kao što su izraelski zvaničnici potcenili sposobnost Hamasa da napadne zemlju, nisu uspeli da pravilno procene sposobnost grupe da nabavi oružje, navodi list.

„Neeksplodirana ubojna sredstva su glavni izvor eksploziva za Hamas“, rekao je bivši zamenik šefa izraelske policije za uklanjanje bombi Majkl Kardaš.

„Otvaraju izraelske bombe i koriste delove za pravljenje eksploziva i projektila“, objasnio je on.

Pored modernog naoružanja, izraelski arsenal uključuje rakete iz Vijetnamskog rata, koje su SAD i druge zemlje odavno povukle iz upotrebe.
Prošlog oktobra, nakon izbijanja rata sa Hamasom, portparol Izraelskih odbrambenih snaga rekao je da je neko od oružja koje je grupa koristila u napadu 7. oktobra proizvedeno u Iranu ili Severnoj Koreji. Tada je pokazao deo oružja Hamasa, zaplenjenog u naseljenim područjima na jugu zemlje, uključujući mine, rakete i domaće bespilotne letelice, kao i granate za minobacače za koje je izraelska vojska istakla da su iranske i severnokorejske proizvodnje.

„Mislim da je 5-10 odsto oružja napravljeno u Iranu, 10 odsto u Severnoj Koreji. Ostatak je napravljen u Pojasu Gaze“, rekao je tada portparol izraelske vojske. Pjongjang je tada negirao da je Hamas koristio severnokorejsko oružje tokom napada na Izrael, penosi Sputnjik.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading