Bil Klinton i Boris Jeljcin
Foto: EPA/EPA

Jeljcin je izjavio da Rusija „mora biti prva koja će pristupiti NATO-u“ tokom širenja

Bivši ruski predsednik Boris Jeljcin, na sastanku sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom 1994. godine, rekao je da bi Rusija trebalo da bude prva koja će pristupiti alijansi u slučaju proširenja NATO-a, navodi se u transkriptu sa kojeg je deklasifikovao Arhiv za nacionalnu bezbednost SAD. 

Reč je o večeri lidera dve države u Novo-Ogarevu 14. januara 1994. godine.

- Neophodno je stvoriti neku vrstu soprazuma, uključujući Sjedinjene Države, Rusiju i evropske zemlje, koji će pomoći u jačanju međunarodne bezbednosti“, navodi Jeljcin u dokumentima sa kojih je skinuta tajnost.

Prema Jeljcinovoj zamisli, Moskvu je trebalo da slede „druge zemlje centralne i istočne Evrope“.

Klintonov odgovor na predlog ruskog lidera u transkriptu je ocenjen kao „veoma uzdržan“ – dotiče se teme „veličine Rusije, ali se ne pominje ideja o stvaranju ujedinjenja zemalja koje je predložio Jeljcin ili članstvo u NATO“.

Pored toga, Klinton je Jeljcinu rekao za „jedinstvenu priliku“ koja će se otvoriti za obe zemlje ako odnosi između njih nastave da idu planiranim tokom.

„Mogli bismo da garantujemo Evropi vek mira ili više“, rekao je tada Klinton.

Do širenje NATO-a je konačno došlo 1999. godine, kada su se bloku pridružile Poljska , Češka i Mađarska.

Poslednjih godina Rusija je ukazala na nezapamćenu aktivnost NATO-a na svojim zapadnim granicama ističući da alijansa proširuje inicijative i naziva to „obuzdavanjem ruske agresije“. Moskva je više puta izražavala zabrinutost zbog gomilanja snaga vojnog bloka u Evropi, piše ria.ru.

BONUS VIDEO

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading