4 MESECA TELO BAKE LEŽALO NA PATOLOGIJI Komšije otkrile tužnu priču, sahranile je bivše koleginice
Foto: Shutterstock

O tome bruje stanari Lovretske ulice u Splitu, gde je mirno živela, bez velike komunikacije sa komšijama, a sad je aktuelna priča i oko njenog nasledstva jer je pokojnica imala stan od 44 kvadrata na svoje ime, nekoliko štednih knjižica i automobil "Renault Twingo", piše Slobodna Dalmacija.

Očigledno je da nije imala rodbinu koja bi došla po njeno telo, sahranila je i na kraju preuzela ostavštinu. Niko ne zna je li pokojnica ostavila kakav pisani trag kome ostavlja svoje nasledstvo, a kako stvari stoje, utvrđeno je da ona uopšte nema rodbine, a kamoli najbližih članova porodice. Sada se šire priče da će sva njena imovina ostati Gradu Splitu, ali to su samo nagađanja.

Njeno telo je, nakon intervencije vatrogasaca, pronađeno u njenom stanu na drugom spratu zgrade u Lovretskoj ulici 17. septembra prošle godine, a sahranjena je na splitskom Lovrincu 15. januara ove godine. 

Jedna starija stanovnica Lovretske ulice, koja je policiji i prijavila da joj je nešto sumnjivo i da oseća neugodan miris iz stana ove žene, s kojom je razmenjivala knjige jer su obe imale strast prema čitanju, ali nisu bile kućne prijateljice jer takvih prijateljica i prijatelja pokojnica nije ni imala.

Živela je povučeno i nije dopuštala da se s njom izgradi neki dublji odnos. Kako piše Slobodna Dalmacija, nikada se nije udavala, nije imala dece, otac joj je bio bivši oficir JNA koji je umro 1981. godine, a majka 1967. godine. Ime je dobila po jednom romanu Marije Jurić Zagorke, s kojom je njena pokojna majka bila velika prijateljica.

Kako je vreme prolazilo, desetak ljudi iz zgrade je odlučilo da skupi novac i sahrani svoju komšinicu.

Na sahrani je bilo oko tridesetak ljudi, iz zgrade preminule petoro. Stanari kažu da su čuli da je pokojnica bila šef računovodstva u "Koteksu".

Grad Split: Trošak sahrane iz ostavine umrlog

Slobodna Dalmacija pisala je i Gradu Splitu da li znaju nešto o smrti 77-godišnjakinje iza koje je ostala pozamašna imovina i pitali ih hoće li Grad Split biti naslednik njenih nekretnina i štednje. Objasnili su kako se postupa u ovakvim situacijama.

"Grad Split nema službenih obaveštenja o smrti naše sugrađanke, kao ni zahteva za finansiranje pogrebnih troškova pokojnice, te prema tome nije bilo ni pravnih postupanja s tim u vezi. Inače, pravo na novčanu naknadu za podmirenje pogrebnih troškova, u što spada osnovna pogrebna oprema i troškovi ukopa do najviše 331,80 evra, može ostvariti član porodice umrle osobe s prebivalištem u Gradu Splitu, ako ispunjava uslov prihoda. Za to se mora podneti zahtjev sa potrebnom dokumentacijom. Pogrebne troškove za umrle osobe koje su imale prebivalište u Gradu Splitu, bez porodice, podmiruje Upravno telo s pravom nadoknade pogrebnih troškova iz ostavine umrlog", ističu oni.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading